Oamenii care au adus emanciparea femeilor la sat

Oamenii care au adus emanciparea femeilor la sat

Peste 700 de femei din toată ţara au fost antrenate, timp de doi ani, într-un proiect care le-a ajutat să se dezvolte profesional, ba chiar să-şi deschidă o afacere.

Proiectul "Un viitor mai bun pentru femei", dezvoltat de compania Depro Inovaţie, Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS) şi Centrul pentru Educaţie Economică şi Dezvoltare din România (CEED), s-a adresat femeilor care provin din comunităţile mici şi din mediile dezavantajate. Timp de doi ani, peste 700 de femei din 24 de judeţe ale ţării au mers la cursuri gratuite de antreprenoriat, management de proiecte sau alte cursuri pentru dezvoltarea competenţelor manageriale. Andrei Manole, reprezentat FRDS, a declarat că primul pas făcut în proiect a fost selectarea comunităţilor în care specialiştii să meargă să implementeze un nou concept - acela al unei femei independente, într-o comunitate dominată de bărbaţi. "Există o dorinţă foarte mare a femeilor de la ţară de a se emancipa. Cele care au gospodării mari şi care au mai fost implicate în viaţa comunităţii sunt, de regulă, femei active. Dar au fost şi cazuri în care, de exemplu, bărbaţii le tot întrebau ce fac toată ziua la cursuri, mai bine să stea acasă", a explicat Andrei Manole. 79% dintre beneficiare au fost femei din mediul rural

Potrivit Gabrielei Popescu, coordonatoarea proiectului, cele mai multe beneficiarele cursurilor provin din mediul rural, 79%, şi au vârste cuprinse între 24 şi 45 de ani. Sunt femei care au absolvit studii superioare, dar şi multe care au făcut doar opt clase. "Ele au fost interesate de domenii de activitate foarte variante, începând de la dezvoltarea unei afaceri deja existente sau de întocmirea unui plan de afaceri. Unele au de gând să-şi facă o fabrică de conserve de murături, de exemplu, sau un centru de zi pentru vârstnici, o grădiniţă, un restaurant, ciupercării, crescătorii de chinchilla, săli de fitness sau saloane de masaj şi cosmetică. Pentru toate acestea li s-a spus cum să obţină fonduri şi alte finanţări", a mai spus Gabriela Popescu.

Comunitatea, grupată într-o asociaţie

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca proiectul să aibă continuitate, coordonatorii au înfiinţat, săptămâna trecută, un ONG care să sprinjine activităţile ulterioare ale beneficiarelor. Asociaţia "Un viitor mai bun pentru femei" are deja un sediu, în Bucureşti, şi trei filiale în ţară. Corina Tudorache, o profesoară de 38 de ani, din localitatea Poieniţa, judeţul Argeş, spune că, după cele două cursuri de management la care a participat, i-a venit ideea înfiinţării la ea în sat a aunui centru de petrecere a timpului liber pentru copii: "Am vorbit cu primarul şi acum e gata temelia clădirii. La noi, la ţară, copiii nu prea au posibilităţi ca cei de la oraş. N-au unde să se ducă în timpul liber, după şcoală sau la sfârşit de săptămână. Şi-atunci am spus să facem centrul ăsta care, iniţial, fusese gândit ca un afterschool. Dar la ţară, elevii mai au unde să stea şi au şi cine să le poarte de grijă. Ei vor să aibă un loc unde să se joace, unde să facă sport, unde să asculte muzică".