Tehnologia evoluează, iar inteligența artificială schimbă regulile jocului de pe piața muncii. Te-ai gândit vreodată că șeful tău ar putea fi AI? Ei bine, angajații din cadrul unei firme din Canada sunt conduși de un manager AI. Aceștia au explicat că există multiple avantaje și ajung să scape de stres. Hannu Rauma se simțea descurajat și frustrat de anxietatea de a gestiona 83 de angajați. „Mă blocam prea mult în toate lucrurile care nu mergeau bine în cadrul echipelor și simțeam această dezamăgire", spune dl Rauma, care locuiește în Vancouver, Canada.
El este senior manager la o companie numită Student Marketing Agency. Afacerea angajează studenți universitari pentru a oferi sprijin de marketing pentru întreprinderile mici. „Când aduceam clienți noi, jumătate din mintea mea îmi spunea că o să o dăm în bară, iar asta îmi stingea entuziasmul" a explicat Rauma.
Firmă condusă de un manager AI
Rauma spune că totul s-a schimbat din noiembrie anul trecut. La acea vreme, firma a început să utilizeze un manager autonom AI dezvoltat de compania Inspira din SUA. Managerul AI îi ajută pe angajații agenției, care lucrează cu program flexibil de la distanță, să își stabilească programul. De asemenea, ajuta lucrătorii să își planifice volumul de muncă în avans.
Acesta le verifică pontajul, le trimite mesaje de reamintire a termenelor limită și mesaje regulate de verificare. În plus, înregistrează timpul petrecut cu diferiți clienți, astfel încât aceștia să poată fi facturați cu exactitate. De asemenea, inteligența artificială face sugestii pentru îmbunătățirea formulării textului scris. Sistemul AI este disponibil pentru a răspunde la întrebări legate de muncă și actualizează automat progresul muncii tuturor într-un portal central.
Scăderea nivelului de stres al angajaților
Rauma spune că trecerea la un manager AI nu numai că i-a redus nivelul de stres, dar a permis angajaților săi să lucreze mai repede și să fie mai productivi. „Sunt capabil să mă concentrez pe creșterea companiei și pe toate lucrurile pozitive. Sunt sigur că acest AI mi-a adăugat ani în plus la viață", spune el. Rauma a precizat că și relațiile sale cu angajații s-au îmbunătățit drastic. „Înainte, se simțea mult ca o situație tată-copil. Acum, suntem mai mult pe picior de egalitate. Înainte, era vorba doar de rezolvarea problemelor. Dar acum suntem capabili să avem discuții mai ușoare" a precizat acesta.
Dar nu toată lumea de la Student Marketing Agency folosește încă managerul AI. Rauma și 26 dintre cei 83 de angajați ai săi au făcut parte, de fapt, dintr-un studiu realizat de Inspira și profesori de la Universitatea Columbia. Aceștia au vrut să compare performanța managerului AI cu omologii săi umani.
Managementul companiei și productivitatea
Participanții au fost împărțiți în trei grupuri. Unul antrenat de un manager uman, altul de managerul AI, iar ultimul grup de managerul AI și de managerul uman. Managerul AI a obținut o rată de succes de 44% în a determina angajații să își planifice în avans zilele de lucru. De asemenea, a fost capabil să îi motiveze pe angajați să intre la muncă la timp în 42% din cazuri. Aceste cifre au fost comparabile cu cele ale managerului uman, care a obținut scoruri de 45 % și 44 % în aceste două domenii.
Cu toate acestea, atunci când managerul cu inteligență artificială a lucrat în parteneriat cu un manager uman, împreună au obținut o rată de succes de 72% în a determina angajații să își planifice în prealabil zilele de lucru. De asemenea, au reușit să obțină un procent de 46% de reușită a proiectelor. În ciuda faptului că studiul a fost mic din punct de vedere statistic și s-a concentrat pe un anumit tip de lucrător și pe un anumit domeniu, rezultatele sale indică implicații interesante pentru companiile care introduc instrumente AI.
Reduceri de personal în marile companii
Companii precum UPS, Klarna, Dell și altele au anunțat reduceri semnificative de personal în acest an. Firmele au intenția de a înlocui multe funcții cu inteligența artificială. Profesorul Paul Thurman, de la Universitatea Columbia din New York, susține că înlocuirea completă a funcțiilor de conducere cu inteligența artificială ar fi o greșeală. „Nivelul de management intermediar este cel mai critic nivel din orice organizație. Este stratul care, dacă începe să se răstoarne, vă așteaptă o cursă nebună. Oamenii tăi nu văd continuitate, nu beneficiază de mentorat și coaching. Toate lucrurile umane la care managerii umani sunt mai buni decât AI și pe care ar trebui să se concentreze" a explicat profesorul.
Profesorul Thurman adaugă că inteligența artificială îi poate elibera pe manageri de interminabilele reamintiri și verificări. Astfel, aceștia se concentra pe modalități de lucru mai inovatoare. De exemplu, managerii pot selecta echipe de proiect în funcție de aptitudinile individuale, pot supraveghea proiectul. Apoi pot încredința AI-ului sarcina de a gestiona detalii precum termenele limită.
AI, un mod de supraveghere a angajaților
Inteligența artificială poate, de asemenea, să identifice persoanele din echipă care rămân în urmă și care ar trebui să fie gestionate mai îndeaproape de un om. În același timp, pot identifica persoanele cu performanțe deosebite care necesită recunoaștere suplimentară. Dar companiile ar trebui să evite ca managerii AI să devină un instrument de supraveghere, spune el.
„Nu vreți să ajungeți în punctul în care observați nu numai că oamenii nu ajung la timp la serviciu, dar și că iau prea mult timp la prânz și nu mănâncă suficientă salată. Nu vreți să mergeți atât de departe. Vreți să găsiți modalitatea potrivită de a încuraja comportamentele corecte", spune profesorul Thurman.
Managerii AI pot ajuta, de asemenea, persoanele care au devenit „manageri accidental". Este vorba despre persoane care excelează în rolurile lor și ajung să gestioneze oameni ca rezultat. În ciuda faptului că managementul nu este o abilitate naturală pentru ei. „Am realizat un studiu care a analizat motivele pentru care oamenii părăsesc un loc de muncă. Aproape 100% dintre respondenți au spus că este din cauza managementului defectuos. Unii dintre ei au spus că nu le place modul în care au fost manageriați. De asemenea, cei mai mulți dintre ei au spus că a fost din cauza faptului că nu știau ce se așteaptă de la ei sau dacă fac o treabă bună" a spus Tina Rahman, fondator al firmei de consultanță HR Habitat.
Securitatea cibernetică, o provocare a lumii AI
Dar o încredere excesivă în managementul AI ar putea însemna că întreprinderilor le pasă doar de rezultate și nu de oameni, avertizează dna Rahman. „Ai presupune că un manager cu inteligență artificială ar fi construit pentru a oferi instrucțiunile corecte, pentru a oferi transparență totală cu privire la cerințe și la rezultate. Este probabil ca oamenii să fie mai productivi atunci când știu ce se așteaptă de la ei. Va fi foarte greu pentru o întreprindere să le spună angajaților că introduce acest nou sistem de inteligență artificială care îi va gestiona complet, apoi să spună, cu aceeași față, că ne pasă de experiențele voastre la locul de muncă" spune experta.
Cu toate acestea, poate cea mai mare îngrijorare cu privire la managerii AI nu este din perspectiva oamenilor, ci din cea a securității cibernetice. „Dacă aveți un manager AI și i-ați dat toate procesele, procedurile și proprietatea intelectuală a companiei se află toate în software. Informațiile pot fi furate de cineva. Dacă ai ajuns să te bazezi pe el, ceea ce se va întâmpla atunci când companiile vor începe să înlocuiască oamenii cu inteligența artificială, ești într-un fel blocat, pentru că nu ai nici o rezistență, nici o opțiune de a reveni la oameni, pentru că nu îi mai ai" avertizează James Bore, managing director al firmei de consultanță în securitate cibernetică Bores.
În loc ca întreprinderile să devină mai eficiente prin utilizarea pe scară largă a IA, dl Bore spune că ar putea exista o consecință neintenționată dincolo de a deveni dependente de sisteme care ar putea ceda. „Cu cât automatizați mai mult și eliminați mai mulți oameni din activitatea dumneavoastră, da, veți reduce costurile. Dar, de asemenea, vă veți face compania mai înlocuibilă.", conform BBC .