„Oameni fără un rinichi”, noua temă a propagandei putiniste

Rinichi / Sursa foto: doctorulzilei.ro

„Oameni fără un rinichi” în satele din Republica Moldova - este noua temă a propagandei putiniste de demonizare a Occidentului, care i-ar folosi pe oamenii din statele mai sărace ca furnizori de „piese de schimb”.

Oameni fără rinichi, în Republica Moldova, noua temă de propagandă putinistă

Noua temă de propagandă a regimului Putin a fost lansată la un post de radio rus ce aparține Ministerului Apărării al Federației Ruse. Cel care a adus în discuție acest fake news este un fost deputat în Sovietul Suprem de la Tiraspol, al autointitulatei republici separatiste Transnistria, pe nume Dmitrii Soin.

Sursa foto: Pixabay

Acesta trăiește în prezent în Federația Rusă, dar pretinde că are o bună cunoaștere a realităților din Republica Moldova. El a susținut că unii dintre locuitorii satelor din Republica Moldova au câte un singur rinichi, pentru că occidentalii au nevoie de „piese de schimb”.

Fake news: Occidentul le fură rinichii moldovenilor

„În Republica Moldova sunt mai multe localități mici în care locuiesc, în mare parte, oameni cu un singur rinichi. Aceștia au fost implicați într-o schemă înșelătoare, în care li s-au promis bani pentru un rinichi”, a declarat fostul deputat separatist Dmitrii Soin.

„Ei au nevoie de „piese de schimb”, pentru că ale lor se uzează și trebuie schimbate. Începând cu corneea, rinichii și articulațiile. Țările atât de mici și fără drepturi se potrivesc foarte bine acestui scop”, a mai spus Soin, citat de TV8.

Propagandistul din Transnistria nu este la primul fake news lansat

Deputatul separatist, plecat din Transnistria pentru a trăi în Federația Rusă, nu este la prima încercare de a acredita minciuni despre fosta lui patrie. În urmă cu ceva timp, Dmitrii Soin a declarat că Armata Națională a Republicii Moldova va deveni parte a Armatei Române

„Procesul de integrare a structurilor de forță România-Republica Moldova. România este membră NATO. Astfel ei se integrează în NATO prin România”, a susținut, atunci, fostul deputat separatist de la Tiraspol.

Ambele informații false au fost demontate, cu dovezi, de autoritățile de la Chișinău. Care, tocmai pentru a preveni răspândirea unor astfel de fake news în Republica Moldova, i-au îndemnat pe cetățeni să se informeze doar din surse sigure și să verifice informațiile pe care le găsesc pe rețelele sociale, mai ales dacă sunt asociate cu propaganda putinistă, parte a războiului hibrid declanșat de Vladimir Putin contra fostelor republici sovietice.