Miercuri în prima parte a zilei a avut loc prima răzmeriță.  Refugiații au scandat ”Merkel nu ne uita, ajută-ne” sau ”Deschideți porțile”. Bărbații musulmani și-au trimis nevestele, fiicele și mamele în primele rânduri pentru ca vocea lor să fie  mai bine auzită. ”Merkel, și noi suntem femei”, au strigat acestea.

Nu au lipsit gesturile extreme. Unii dintre imigranți și-au luat copiii mici în brațe, și i-au strecurat prin sârma ghimpată a gardului construit de unguri,  în speranța că îi vor emoționa pe polițiștii de dincolo de graniță puși de planton unul lângă altul, cu fața spre Serbia.

”Caută pateu fără carne de porc

După prânz, aparent, situația s-a calmat. Autostrada care face legătura între Horgoș ( Serbia) și Roszke ( Ungaria) este în continuare blocată de sutele de corturi ale imigranților. Voluntari de la Crucea Verde Danemarca ajunși în zonă, le-au îngrijit refugiaților rănile de la picioare, și le-au tăiat unghiile, pentru a putea merge din nou fără probleme.

Cele două hipermarketuri din Horgoș sunt luate cu asalt de imigranții flămânzi, în căutare de hrană consistentă, dar care să nu conțină decât alimente permise de Coran. ”Oamenii citesc atent etichetele de la pateuri și conserve, ca să fie siguri că nu mănâncă porc”, povestesc localnicii. Magazinele sunt pline până la refuz, zeci de imigranți așteptând în afara lor, la coadă, să intre.

Imigranții au atacat gardul strigând ”Allah Akbar!”

Iritați de lipsa de reacție a polițiștilor maghiari, poziționați de-a lungul gardului, umăr lângă umăr, îmbrăcați în echipamente de protecție și înarmați cu bastoane,  miercuri după-amiază, imigranții au ripostat din nou.

Au strigat „Allah akbar” și au aruncat cu pietre sparte din caldarâm în forțele de ordine. Alții au aprins cauciucuri. Poliția a reacționat în forță, cu tunuri de apă și gaze lacrimogene.

În jurul orei 18,30, a avut loc o nouă ciocnire. Refugiații au rupt gardul și au ajuns în fața polițiștilor maghiari. După câteva minute de discuții, trupele speciale ale Poliției maghiare, TEK ( batalionul antitero), au intervenit în forță, lovindu-i pe refugiații recalcitranți cu bastoanele și  folosind gaze lacrimogene. Mai multe familii de imigranți au fost arestate. ( Fotografii: Adrian Pîclișan)