Beate Klarsfeld, o vânătoare de nazişti, candidată la preşedinţia Germaniei

“Vânătoarea de nazişti" Beate Klarsfeld, cea care a contribuit la capturarea lui Klaus Barbie, a fost desemnată, ieri, de formaţiunea de extremă stânga Die Linke drept candidată la preşedinţia Germaniei în alegerile programate pentru data de 18 martie, în urma demisiei lui Christian Wulff, scrie ziarul israelian Haaretz.

Beate Klarsfeld, în vârstă de 73 de ani, şi soţul său, avocatul francez de origine evreiească Serge Klarsfeld, au identificat mai mulţi criminali de război nazişti şi au dezvăluit trecutul controversat al unor lideri politici, precum Kurt Waldheim, fost secretar general al ONU şi preşedinte al Austriei. "Trofeul" cuplului Klarsfeld a fost nazistul Klaus Barbie, supranumit "măcelarul din Lyon", prins în Bolivia în anii ’70.

El a fost extrădat în 1983 în Franţa unde a fost judecat pentru crime de război comise în timpul ocupaţiei naziste a oraşului Lyon (1942-1944). Barbie, condamnat la închisoare pe viaţă, a murit de leucemie după doar patru ani petreuţi în detenţie.

Desemnarea este “o onoare", “o recunoaştere şi o încoronare a muncii pe care am depus-o de ani", a declarat, după anunţul nominalizării, Beate Klarsfeld, care precizase deja că nu se află în acord politic cu Die Linke, ea fiind o susţinătoare aprigă a Israelului.

Beate Klarsfeld a afirmat că se va prezenta ca “persoană morală", nu ca “femeie politică". Ea nu are însă nicio şansă în faţa pastorului Joachim Gauck, candidatul asupra căruia au convenit deja formaţiunile la putere şi principalele partide de opoziţie.

Die Linke, creată de foşti lideri comunişti est-germani, se opune candidaturii lui Gauck, un apărător al drepturilor omului în fosta Germanie Democrată şi, după reunificare, primul responsabil al arhivelor STASI.

Beate Klarsfeld a devenit celebră în Germania după ce l-a pălmuit, în 1968, în timpul unui congres de partid, pe cancelarul de atunci, creştin-democratul Kurt-Georg Kiesinger, fost membru al partidului nazist. A fost condamnată pentru acest gest la un an de închisoare, pedeapsă comutată la patru luni de detenţie cu suspendare.