Notificările venite până la sfârşitul săptămânii trecute de la agricultori pe adresa Direcției Agricole Bihor arată că sunt calamitate 64.000 de hectare cu culturi agricole din totalul de circa 150.000 de hectare cu culturi de primăvară.
Conform directorului DAJ Bihor Nicolae Hodișan sunt cele mai extinse suprafeţe calamitate în judeţ de când se face acest tip de monitorizare, iar cel mai mult au avut de suferit au avut localitățile de câmpie din Nordul Bihorului. Cele mai afectate sunt culturile de porumb şi floarea-soarelui, dar şi fâneţele şi culturile furajere. Cele mai afectate sunt localităţile de câmpie din nordul judeţului.
Șeful agriculturii bihorene cere primăriilor să se implice mai mult în precompletarea datelor din dosarele pentru acordarea de despăgubiri pentru fermierii afectaţi de seceta pedologică.
Echipele mixte alcătuite din reprezentanţi de la Direcţia pentru Agricultură Bihor, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bihor şi din unităţile administrativ-teritoriale au verificat în teren, până în prezent, şi au încheiat procesele verbale de control pentru circa 15.000 de hectare. Apelul lui Hodișan vine pe fondul faptului că pentru a putea constata că culturile sunt afectate de secetă chiar dacă fermierii se află în plin proces de pregătire a terenului pentru următorul an agricol, ei trebuie să păstreze pentru control 5% din suprafaţa calamitată."Nu putem ţine în loc fermierii …Sunt fermieri care îşi închiriază combină pentru recoltat de la o anumită distanţă. Vine şi îi lasă 5% nerecoltat şi apoi mai vine o dată şi pentru acea suprafaţă. Alte cheltuieli. ..", explică Nicolae Hodişan.