Autoritățile din Thailanda le interzic turiștilor să mai folosească anumite crème de plajă deoarece acestea au efecte distrugătoare asupra recifurilor de corali.
Turiștii care merg în Thailanda și vor să folosească mai multe creme de protecție solară trebuie să știe că riscă amenzi de peste 2.000 de euro. Aceasta deoarece autoritățile locale au decis să interzică folosirea acestora sub pretextul că distug recifurile de corali.
Potrivit specialiștilor în viața marină, cremele de protecție solară conțin anumite substanțe chimice care au consecințe nocive asupra vieții submarine. Potrivit acestora, produsele cu pricina sunt dăunătoare, în special pentru uimitoarele recifuri de corali.
În 2018, autorităţile au decis închiderea pentru o perioadă nedeterminată a Maya Bay, golful devenit celebru datorită filmului „The Beach”, cu Leonardo DiCaprio, după ce au fost semnalate daune profunde provocate recifurilor de corali.
O măsură similară a fost aplicată deja în mica naţiune insulară Palau, din Micronezia, dar și de statul american Hawaii.
Ce substanțe chimice au decis să interzică autoritățile din Thailanda
În aceste condiții, Departamentul pentru Parcuri Naţionale şi Natură Sălbatică din Thailanda a decis să adopte o serie de măsuri pentru a proteja natura de pe coastele sale marine. Drept urmare, din 4 august au început să aplice măsura interzicerii folosirii cremelor de protecție solară.
Decizia a fost luată pe motiv că aceste produse „deteriorează recifurile de corali, distrug larvele şi împiedică sistemul lor de reproducere şi duc la albirea coralilor”, după cum relatează publicația The Independent.
Astfel, conform reglementărilor impuse de autoritățile din Thailanda, sunt interzise produsele care folosesc una dintre următoarele substanțe chimice: oxibenzonă, octinoxat, 4-metilbenzilidencamfor şi butilparaben.
Amenzile se ridică la aproximativ 2.000 de euro
Turiștii care vizitează Thailanda și care nu respectă aceste reguli noi vor fi sancționați cu amenzi care pot ajunge până la 100.000 de baht, adică peste 2000 de euro.
Autoritățile interzic aducerea și folosirea acestor crème în parcurile naturale maritime. Astfel că, vizitatorii vor fi nevoiţi să le lase la intrare, după cum a declarat directorul general al Parcurilor Naţionale Maritime, Jaturathep Kowinthawong.
Responsabilul cu conservarea parcurilor le-a cerut turiştilor să înțeleagă situația și să colaboreze cu autoritățile. Acestea fac apel la cei care metg la plajă să nu aplice pe piele astfel de creme de protecţie solară înainte de venirea lor pe plajă, după cum notează EFE.