O țară europeană vrea să elibereze 20% dintre deținuții aflați în penitenciare

România a fost condamnată la CEDO pentru condițiile improprii din penitenciare; Sursa foto: Arhiva EvZ

Ministerul Justiției din Lituania lucrează la un proiect care, dacă ar fi implementat, ar trebui să contribuie la reducerea numărului de deținuți din țară cu circa 20%, a declarat ministrul lituanian al justiției, Elvinas Jankevicius, vinerea aceasta.

"Lucrăm din greu în această direcție, deoarece vedem că executarea unei pedepse complete în închisori sau în instituțiile corecționale nu contribuie neapărat la îmbunătățirea unei persoane", a declarat Jankevicius într-un interviu pentru site-ul local de știri www.delfi.lt.

Potrivit planului ministerului, calea cea mai eficientă este de a reintroduce deținutul în societate, care este în continuare liber, fiind supravegheat de către ofițerii de probațiune, a declarat acesta.

"Un procent mai mare de astfel de condamnați nu se întorc în închisoare mai târziu", a subliniat ministrul.

Comentariile ministrului au survenit ca urmare a  izbucnirii de proteste ale deținuților  împotriva introducerii unor noi norme interne în închisorile lituaniene în această săptămână. Potrivit Administrației Penitenciarelor din țara baltică, aproape 400 de deținuți din cele trei instituții de detenție din țară au intrat în greva foamei săptămâna trecută.

Protestele au început la începutul acestei săptămâni în instituția de reeducare din Pravieniskes, după ce 50 de deținuți au fost mutați în noi locații pentru a reduce infracționalitatea din mediul penitenciar. Deținătorii penitenciarelor din Alytus și Marijampole s-au alăturat ulterior protestelor.

Jankevicius a declarat vineri că situația se află "sub control".

"Întotdeauna am spus că nu vom tolera dezordinea și nu vom permite prizonierilor să facă lucruri intolerabile", a declarat Jankevicius pentru www.delfi.lt.