O țară din Europa s-a înțeles cu Vladimir Putin. Rusia îi va furniza gaze încă trei ani

Serbia. Sursa foto: Hyotographics | Dreamstime.com

Președintele Aleksandar Vucic a anunțat că se va încheia un nou contract de furnizare a gazelor cu Rusia, după ce acordul precedent urmează să expire în 31 mai. Gazprom deține pachetul majoritar de acțiuni la singura companie petrolieră din Serbia.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat, duminică, că va încheia un nou contract de furnizare a gazelor cu Rusia, pe o perioadă de trei ani. Anunțul a venit după o convorbire telefonică cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, relatează Reuters.

Contractul precedent pe care Serbia îl avea încheiat cu Gazprom urmează să expire în 31 mai. Prețul gazelor ar urma să fie legat de cel al petrolului, dar președintele, a evitat să ofere o cifră exactă. „Nu pot vorbi acum despre preț, toate detaliile vor fi convenite cu Gazprom”, a declarat Aleksandar Vucic.

Gazprom face legea în Serbia

Aleksandar Vucic, cunoscut ca un apropiat al Rusiei, a mai spus că a discutat cu Vladimir Putin despre extinderea spațiului de stocare a gazelor în țara sa. „Putin mi-a spus să îl sun dacă simt că mai este ceva de discutat“, a declarat Vucic.

În 2008, țara balcanică și-a lăsat sectoarele de gaz și petrol pe mâna companiilor rusești. Gazprom Neft și Gazprom dețin împreună o participație majoritară în singura companie petrolieră a țării, în timp ce Gazprom este acționarul majoritar al singurei instalații de depozitare a gazelor din țară, potrivit sursei citate. Serbia aspiră să adere la Uniunea Europeană și este presată de Occident să impună sancțiuni Rusiei.

Serbia apropiată de Rusia

O sondaj realizat de DataDiggers și dat publicității în 19 mai, arată cum se poziționează țările situate în apropierea Ucrainei cu privire la război. Persoanele intervievate din Serbia au arătat apropiere față de Rusia.

„Părerile sârbilor sunt favorabile Rusiei, aceștia nefiind admiratori ai președintelui Zelenski sau ai liderilor occidentali. De asemenea, se opun sancțiunilor asupra Rusiei și nu sunt de acord cu ajutorul militar oferit ucrainenilor.

Este cumva de la sine înțeles că sârbii se opun masiv ideii ca Ucraina să fie admisă în regim de urgență în UE și NATO – foarte probabil nu doar pentru că sunt rusofili, ci și pentru că Serbia însăși nu a fost încă primită în nici una dintre aceste organizații“, arată studiul.