Parlamentul din Letonia a votat, miercuri, pentru reintroducerea serviciului militar obligatoriu pentru tineri începând cu anul 2024. Oficialii letoni susțin că măsura este necesară pentru a face față riscurilor de securitate regională pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina.
Măsura este susținută de ministrul Apărării din Letonia, Inara Murniece, care a precizat de la tribuna Parlamentului că țara se poate apăra doar prin măsuri complexe, între care și o rezervă de militari bine pregătită și instruită.
”Serviciul de stat de apărare este răspunsul nostru la noua amenințare geopolitică. De la invazia brutală a Rusiei în Ucraina, ne putem asigura că Letonia este protejată doar prin soluții complexe de apărare, care includ nu doar sisteme de armament, ci și un segment larg al societății pregătit pentru acțiuni militare”, a declarat ministrul leton al apărării, Inara Murniece, în fața parlamentarilor înainte de vot.
Letonia a eliminat serviciul militar obligatoriu la câțiva ani după ce s-a alăturat alianței de apărare NATO.
Letonia are o armată foarte mică
Din 2007, armata Letoniei este formată din soldați de carieră, alături de voluntari din Garda Națională care servesc în infanterie, cu jumătate de normă, și doar pe perioara weekendurilor.
Această țară cu mai puțin de două milioane de locuitori, care se învecinează atât cu Belarus, cât și cu Rusia, are în prezent doar 7.500 de soldați activi și membri ai Gărzii Naționale, susținuți de 1.500 de soldați NATO.
Serviciul militar obligatoriu se va aplica bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, fiind disponibile mai multe opțiuni pentru îndeplinirea cerinței.
Va exista, de asemenea, o alternativă de serviciu non-combat pentru cei care nu sunt eligibili din motive de sănătate sau religioase.
Președintele țări trebuie să contrasemneze decizia Parlamentului, pentru a măsura să devină efectivă, potrivit barrons.com.
Armata română este compusă din voluntari
În mai multe țări membre NATO, serviciul militar pentru tineri este obligatoriu.
În schimb, în România, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat începând cu anul 2007.
„Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii. Ca atare, reluarea încorporărilor se poate face doar în situația decretării uneia dintre cele trei stări menționate mai sus”, informează Ministerul Apărării Naționale.