O tânără ȘI-A DAT FOC într-un centru de REFUGIAȚI

O tânără de 21 de ani din Somalia, solicitantă de azil, și-a dat foc, într-un centru pentru refugiați din Australia, pe insula Nauru din Pacific, la mai puțin de o săptămână după ce susținătorii drepturilor omului au anunțat că fata a fost forțată să se întoarcă acolo, scrie CNN.

Femeia, pe nume Hodan Yasin, se află acum în stare gravă, potrivit ministrului australian pentru Imigrație, Peter Dutton.

Ea a fost transferată în Australia pentru tratament medical.

Duminică, un alt refugiat, Omid, a murit într-un spital din Australia, după ce și-a dat foc, în urmă cu două zile, în prezența oficialilor ONU.

Criticii spun că automutilarea reprezintă un gest de disperare al refugiaților, care trăiesc după legea controversată a imigraților. Solicitanților de azil care sosesc în Australia cu barcă li se spune că nu vor fi primiți niciodată în țară și sunt transferați la centre ăpentru refugiați, pe insulele din Pacific, precum Nauru și Papua Noua Guinee.

Sute de oameni, printre care și copii, trăiesc luni sau ani de zile în aceste centre. Ministrul pentru Imigrație Dutton i-a criticat pe avocații acestor refugiați, pentru că „îi încurajează să facă gesturi care cred ei că vor pune presiune pe guvern să îi aducă în Australia”. El a explicat că guvernul nu va schimba politica, prin care încearcă să-i descurajeze pe refugiați să vină cu barca pe țărmul australian, iar mulți se îneacă în mare. Copiii cer autorităților să-i „elibereze din închisoarea de pe insula Nauru”.

Un politician din opoziție, numit ministru al Imigrației „din umbră”, Richard Marles, a declarat că guvernul trebuie să găsească o țară terță, sigură, unde să trimită refugiații, Politica actuală nu face decât să lase oamenii „disperați și deznădăjduiți”.

Guvernul local din Nauru a transmis un comunicat în care se declară „impresionat” de faptul că refugiații recurg la astfel de acte pentru a influența „politicile imigraționiste ale guvernului”.

O fostă profesoară a tinerei care și-a dat foc, Yasin, a descris-o ca fiind o femeie foarte bună la suflet și o prietenă adevărată. „Treptat, cu voce scăzută, ne povestea povestea tragică a vieții ei din Somalia. Voia să învețe, își dorea un viitor”, a spus profesoara.

Coaliția pentru Ajutorarea Refugiaților a anunțat că Yasin primea tratament medical în Australia, pentru lovituri la cap, de șase luni.

Săptămâna trecută, ea a fost unul dintre refugiații trimiși înapoi în Nauru de către autorități.

Agenția ONU pentru Refugiați a descris condițiile de pe insulele Nauru și Manus ca fiind „de neconceput”. „Nu există nicio îndoilaă că actuala politică și detenția prelungită sunt foarte dăunătoare pentru cei cazați în aceste centre”, a anunțat UNCHR.