Foarte experimentată în operaţiuni sub acoperire, Gina Haspel a intrat în CIA în 1985 şi a îndeplinit misiuni în mai multe locuri ale lumii, inclusiv la Londra, la sfârşitul anilor 2000, relatează AFP. 

Haspel a fost numită în 2013 la conducerea Serviciului naţional clandestin CIA, dar a fost înlocuită după doar câteva săptămâni, aparent din cauza unor bănuieli legate de răspunderea sa în folosirea, după 11 septembrie 2001, a unor metode ca simularea înecului, asimilat torturii, în închisori secrete în străinătate. 

Potrivit Washington Post, ea a „gestionat o închisoare secretă în Thailanda, unde deţinuţii au fost supuşi la simularea înecului şi alte rele tratamente”. 

Același cotidian american scrie că Gina Haspel a fost, de asemenea, implicată în distrugerea în 2005 a unor înregistrări video compromiţătoare cu privire la aceste tehnici de interogatoriu, aplicate mai multor deţinuţi în Thailanda. 

Avocaţii acestor deţinuţi, presupuşi membri ai Al-Qaida, voiau să recupereze aceste înregistrări video pentru a le prezenta în instanță.

Mike Pompeo a declarat despre noul său adjunct: „Gina este un agent exemplar şi un patriot dedicat, cu peste 30 de ani de experienţă în agenţie. Ea este de asemenea o conducătoare experimentată cu o capacitate fantastică de a face lucruri şi de a-i inspira pe cei din jurul său.”

Trei foşti directori ai CIA şi alţi oficiali, printre care James Clapper, fostul director CIA, şi-au exprimat sprijinul pentru Gina Haspel. 

Numirea acesteia intervine în timp ce o anumită neclaritate domneşte în legătură cu intenţiile noului preşedinte american de a reveni la mult criticatele tehnici de interogare ale CIA. Donald Trump a declarat recent că tortura „funcţionează”, dar a lăsat la latitudinea șefului Pentagonului James Mattis să ia o decizie în acest sens. Acesta din urmă îşi exprimase opoziţia faţă de tortură.

De asemenea, Washington Post informa recent despre intenția noii administrații de a redeschide închisori clandestine în străinătate, pentru a întrebuința astfel de tehnici de interogare, dat fiind că tortura este interzisă pe teritoriul Statelor Unite.

În scandalul închisorilor clandestine a fost implicată și România, dar, în ciuda a numeroase mărturii, foștii președinți Ion Iliescu și Traian Băsescu au dezmințit existența acestora pe teritoriul țării noastre.