O singură regiune din Rusia i-a spus Niet lui Putin, sfidând Kremlinul

Doar una dintre cele 85 de regiuni ale Rusiei, un petic de pământ abia populat din Arctica unde trăiesc crescători de reni, a sfidat Kremlinul și a votat împotriva modificărilor constituționale care îi permit lui Putin să rămână la putere până în 2036.

Fostul ofițer KGB care conduce Rusia de mai bine de două decenii, ca președinte sau premier, a câștigat cu lejeritate dreptul de a candida pentru două noi mandate prezidențiale de câte șase ani, la viitoarele alegeri care vor fi organizate în 2024.

Însă în districtul autonom izolat, Neneț, situat la 1600 de kilometri nord de Moscova, peste 55% dintre cei 37.490 de  alegători au votat împotriva acestor reforme constituționale, fiind singura regiune din Rusia care spune Niet, scrie Reuters.

Nemulțumirea se făcea simțită aici de mai multă vreme și respingerea propunerilor constituționale pare a fi un vot de protest, semn al tensiunilor locale.

Mai precis, locuitorii de aici se opun planului prezentat la începutul acestui an, de a fuziona cu regiunea vecină, Arhanghelsk, o decizie care, cred ei, le va aduce sărăcie și îi va lipsi de ajutoare specială de la stat.

Un memorandum privind fuziunea a fost semnat de către guvernatorii celor două regiuni pe 13 mai.

„Oamenii au votat (împotriva reformelor constituționale) ca semn de protest. Au vrut să folosească acest gest pentru a atrage atenția autorităților de la Moscova și a le spune că suntem și noi aici și avem opinia noastră”, spune Tatian Antipina, o femeie de afaceri locală, citată de Reuters.

Antipina a mers la Moscova săptămâna aceasta pentru a duce o petiție la Kremlin, cu peste 15.000 de semnături, împotriva planului de fuziune.

Olga Bondareva, o altă femeie care a votat împotrivă, a declarat că localnicii  protestează împotriva proiectului încă din luna mai.

„Am organizat manifestații în fiecare zi, organizăm pichete, iar sâmbăta facem proteste cu mașinile, toate acestea pentru ca autoritățile districtului și deputații noștri să ne audă.”

La Volonga, un sat cu numai 32 de alegători, situat pe malul Oceanului Înghețat, 17 persoane au mers la urne, la referendum, și toate au votat NU.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peșkov, a declarat că alegătorii din regiune aveau dreptul să voteze cum doresc, dar ei au reprezentat „minoritatea absolută”.