O șansă uriașă pentru Dreapta europeană. Poate ultima
- Adrian Pătrușcă
- 29 mai 2020, 21:17
Filosoful și eurodeputatul francez François Xavier Bellamy a fost desemnat de către Partidul Popular European să realizeze o analiză asupra situației Dreptei politice.
François Xavier Bellamy, ales pe 26 mai 2019 eurodeputat pe listele formațiunii politice de centru-dreapta Les Républicains, este unul dintre cei mai importanți și severi critici ai situației în care Dreapta politică europenă a ajuns, dar și al modului în care funcționează Uniunea Europeană.
Bellamy a criticat aspru relativizarea valorilor (familie, națiune, cultură, identitate), imigrația, supra-birocratizarea UE, corectitudinea politică, globalizarea etc.
Însărcinat cu realizarea unei analize, a cărei misiune i-a încredințat-o Partidul Popular European, în tentativa găsirii mijloacelor și căilor de revigorare a Dreptei, Bellamy nu își menajează criticile.
„În peisajul politic din ce în ce mai fragmentat, Dreapta nu mai are viziunea, strategia de ansamblu care să-i permită să se facă auzită”, afirmă eurodeputatul, intervievat de Le Figaro.
El constată că „descompunerea politică pe care o cunoaștem în Franța” „se verifică și în alte părți, în Italia, în Spania, chiar în Germania”.
Pentru Bellamy, Dreapta trebuie să-și găsească locul propriu, printre „partidele contestatare, care concentrează o mânie neputincioasă” și „ascensiunea unei mișcări «verzi», care adesea pare să servească o ideologie”.
Prin această prismă, președintele PPE, Manfred Weber, i-a cerut „să realizeze o cercetare de fond pentru redefinirea identității Dreptei în Europa”. Această cercetare se va concretiza într-un „text de fond care trebuie discutat și adoptat în noiembrie, cu ambiția de a contribui la un nou start și de a se adresa marelui public din Europa”, pentru a „reconstrui o alternativă credibilă, care să poată readuce speranța”, spune Bellamy.
Filosoful este îngrijorat de „amploarea schimbării pe care trebuie să reușim să o impunem” în interiorul Uniunii Europene.
„În mijlocul unei crize care a demonstrat că autonomia noastră alimentară este o miză crucială, Comisia Europeană i s-a adresat Gretei Thunberg cerându-i sfaturi pentru reformarea politicii sale agricole. Și în momentul în care este mai necesar ca niciodată să ne protejăm piața europeană pentru a ne redescoperi capacitatea de a produce, comisarul pentru Comerț Exterior vorbește de noi acorduri de liber-schimb cu Statele Unite sau Mercosur (piața comună sud-americană)”, critică Bellamy.
Potrivit acestuia, „Uniunea Europeană este încă prizoniera unei viziuni idealiste și naive asupra globalizării”.
Și François Xavier Bellamy conchide:
„Conducătorii europeni întârzie să descopere că istoria s-a întors și că trebuie să ne pregătim pentru a nu suferi de pe urma crizelor viitoare și a puterii crescânde a celorlalți concurenți. Epidemia actuală este un avertisment clar: viitorul Europei depinde de lecțiile pe care le va trage din ea.”