Români, acuzaţi de fraude imobiliare în SUA

Români, acuzaţi de fraude imobiliare în SUA

Ramona Fricosu, o româncă în vârstă de 49 de ani, este acuzată de justiţia americană pentru fraudă imobiliară. Acum, judecătorul intenţionează să o oblige să ofere anchetatorilor parola ccalculatorului personal.

Presa din SUA relatează însă că intenţia judecătorului contrazice un articol din Constituţia Statelor Unite ale Americii, prin care orice persoană are dreptul de a refuza să ofere informaţii care ar putea să o încrimineze.

Ramona Fricosu (49 de ani) a fost condamnată în octombrie 2010 pentru fraudă imobiliară. Laptopul româncei a fost confiscat, iar poliţia crede că în interiorul acestuia sunt informaţii incriminante. Însă, din octombrie şi până acum, anchetatorii nu au putut obţine parola laptopului.

Avocaţii apărării şi-au sfătuit clienta să nu le ofere codul de acces, folosind un articol din Constituţie care protejează drepturile persoanelor. Conform articolului 5 din legea supremă a SUA, nicio persoană nu poate fi obligată să ofere informaţii care ar putea să o încrimineze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Avocaţii se tem că dacă judecătorul va decide în favoarea procurorilor, atunci se va crea un precedent în justiţia americană. Presa americană relatează acum despre cazul româncei din această perspectivă.

Legea americană prevede ca la orice percheziţie autorizată de un mandat, persoana anchetată poate fi obligată să deschidă orice dulap încuiat.

Pornind de la acest aspect, publicaţia "It World" ridică următoarea întrebare: un laptop poate fi privit, din punct de vedere juridic, ca un dulap? Iar o persoană poate fi obligată să ofere parola personală anchetatorilor?

Cazul a luat amploare, iar zilele trecute reprezentanţi ai Electronic Frontier Foundation au relatat că românca a fost obligată să-şi tasteze singură parola ori să o ofere poliţiştilor. "Computerele noastre stochează e-mailuri schimbate de-a lungul anilor, cu familia şi prietenii, istoricul paginilor de internet accesate, informaţii medicale şi financiare. Persoanele au dreptul de a folosi parole pentru a-şi folosi proteja datele personale şi au dreptul de a fi apăraţi de lege. Acesta ar putea fi un caz extrem de important în istoria SUA, în aplicarea celui de-al 5-lea amendament al Constituţiei", au mai spus reprezentanţii organizaţiei.

Românii, acuzaţi în SUA de fraude în valoare de milioane de dolari

În presa americană, cele mai des întâlnite infracţiuni în rândul comunităţii de români sunt legate de fraudele imobiliare.

În 2008, şase români au fost arestaţi de FBI pentru fraude imobiliare estimate la o valoare de 100 de milioane de dolari. A fost una dintre cele mai mari escrocherii financiare din Statele Unite. În cadrul operaţiunii botezate "Cash Back" din Arizona, au fost reţinute 36 de persoane, dintre care şase români.