Evenimentul Zilei > International > Zig-Zag canadian cu Cristina Sofronie. O reușită ce poate duce la eradicarea SIDA în următorii 15 ani: Cercetătorii canadieni au decodat modul în care acționează virusul HIV
Zig-Zag canadian cu Cristina Sofronie. O reușită ce poate duce la eradicarea SIDA în următorii 15 ani: Cercetătorii canadieni au decodat modul în care acționează virusul HIV

Zig-Zag canadian cu Cristina Sofronie. O reușită ce poate duce la eradicarea SIDA în următorii 15 ani: Cercetătorii canadieni au decodat modul în care acționează virusul HIV

O echipă de oameni de știință de la Institutul de Cercetări Clinice din Montreal (IRCM) a reușit recent să decodifice modul în care acționează virusul HIV pentru a „păcăli” sistemul imunitar, reușind astfel să se multiplice fără a fi atacat de celulele menite să asigure protecția organismului uman.

 Remarcabila reușită aparține dr. Eric Cohen și echipei sale de la IRCM și, a remarcat presa canadiană, rezultatele specialiștilor montrealezi pot duce la eliminarea virusului și dispariția SIDA în următorii 15 ani!

Potrivit cercetărilor echipei experților canadieni, mecanismul de dezvoltare a virusului în organism este următorul: în general, celulele sistemului imunitar cu rolul de a proteja organismul de atacurile intrușilor generează la detectarea acestora o proteină – numită interferon – ce declanșează imediat mecanismul de auto-apărare. Unul din efectele secundare ale acestei acțiuni este febra resimțită de persoana respectivă. Dar în cazul HIV, odată ce virusul pătrunde în sânge produce o altă proteină, de natură virală, care blochează secreția de interferon. Iar în absența acestuia, organismul nu mai simte primejdia și deci nu mai declanșează mecanismul de auto-apărare. În prezent, tratamentele anti HIV controlează virusul în faza de multiplicare, dar nu au nici un efect asupra rezervoarelor latente, fapt ce explică de ce persoanele infectate trebuie să urmeze tratamentul antiviral pe tot parcursul vieții.

Cazurile de infecție cu HIV, în creștere în Canada

Aproximativ 75.000 de canadieni ar fi purtători ai virusului HIV, iar 25 % dintre ei nu știu că sînt infectați, arată un recent raport al ViiV Soins de santé Canada, societate fondată de trei companii farmaceutice, în scopul realizării de cercetări medicale avansate.

Răspândirea virusului nu este însă uniformă între provincii și teritorii, marea majoritate a cazurilor fiind recenzate la amerindienii din Nordul Saskatchewan, provincie în care rata de infestare este de 11 ori mai mare decât la restul populației, atingând 3,5 % din totalul Primelor Națiuni Ahtahkakoop. Iar acest procent este comparabil cu cel din unele țări africane. Utilizarea drogurilor injectabile este principala cauză de transmitere a virusului la autohtoni, arată Réseau canadien autochtone du sida. De alt fel, un segment important din populație are informații eronate referitoare la modul de propagare a virusului, evidențiază îngrijorător un sondaj realizat chiar în luna iulie de compania Leger, pentru ViiV Soins de santé Canada: 28 % din respondenți au afirmat că HIV se ia prin sărut, iar 18% că prin folosirea unui pahar utilizat de o persoană infestată.

La nivel mondial, aproape 37 de milioane de persoane sunt purtătoare ale virusului HIV, dintre acestea 15 milioane urmând o terapie antivirală.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: