Ministrul german al apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, a negat azi că ar fi plagiat mai multe pasaje din teza sa de doctorat în Drept, prezentată acum patru ani şi pentru care a obţinut nota maximă. Acuzaţiile au fost lansate de profesorul de Drept din Bremen, Andreas Fischer-Lescano, care a precizat că lucrarea lui Guttenberg reprezintă, în mai multe pasaje, un „plagiat neruşinat” şi un „fals”.
„Textele preluate fără a fi citaţi autorii iniţiali pot fi întâlnite pe parcursul întregii lucrări”, susţine Fischer-Lescano, profesor de Drept Public, Drept European şi Drept Internaţional la Universitatea din Bremen. Declaraţiile cadrului didactic universitar au fost publicate de ziarul Suddeutsche Zeitung.
Ministrul apărării a catalogat acuzaţiile drept „absurde”. El a declarat însă că este gata să verifice încă odată pentru a vedea dacă în cele 1200 de note de subsol ale lucrării sale, pe tema chestiunilor constituționale din Europa și SUA, nu s-au strecurat erori sau omisiuni. În acest moment, cazul este cercetat de profesorul Diethelm Klippel, de la Universitatea din Bayreuth, din sudul Germaniei, acolo unde Guttenberg şi-a făcut studiile.
Jurnaliştii germani par să împărtăşească opinia acuzatorului. Ei au verificat pasaje din lucrarea lui zu Guttenberg şi au găsit mai multe pasaje „împrumutate” de ministru, fără precizarea sursei. Printre acestea se află lucrări care aparţin unor think-tank-uri, universităţi sau chiar ambasadei americane de la Berlin. Guttenberg a copiat chiar primele două paragrafe dintr-un text publicat în 1997 de Frankfurter Allgemeine Zeitung, scrie Der Spiegel.
Financial Times Deutschland nu pare să mai aibă dubii şi a titrat dicrect: „Baronul copy-paste”.
La 39 de ani, baronul Karl Theodor zu Guttenberg, membru al Uniunii Creştin-Sociale, este cel mai bine văzut ministru din guvernul cancelarului federal Angela Merkel. El a supravieţuit mai multor scandaluri care au zguduit ministerul în ultima vreme, în general aruncând vina pe umerii subalternilor. De data aceasta, notează presa germană, scandalul va fi mai greu de depăşit.
Primele presiuni politice au apărut deja. Opoziţia socialistă, prin vocea expertului în probleme de apărare, Rainer Arnold, a apreciat deja că „miniştrii care şi-au pierdut credibilitatea nu îşi mai pot îndeplini datoria”. Un purtător de cuvânt al cancelarului Angela Merkel a declarat că şefa guvernului urmăreşte cazul, dar că va emite o opinie după ce va auzi poziţia universităţii.