Parlamentul European a adoptat în partea a doua a lunii ianuarie 2012 o rezoluţie prin care cere luarea unor masuri urgente pentru a înjumătăţi risipa de alimente până în 2025.

Deoarece alimentele sunt irosite în toate stadiile – de către producători, procesatori, distribuitori şi consumatori, deputaţii europeni cer o strategie coordonată, care sa combine măsuri la nivel european şi national, pentru a îmbunătăţi eficienţa lanţurilor de furnizare şi consum a alimentelor, pentru fiecare sector şi a aborda de urgenţă problema risipei de alimente. Daca nu se acţioneaza acum, risipa de alimente va creşte cu 40% până în 2020, avertizează un studiu al Comisiei Europene.

Măsură propusă: cursuri la şcoală
Statele membre vor trebui să introducă cursuri în unităţile de învăţământ, care să explice cum trebuie păstrate, gătite şi aruncate la gunoi alimentele şi, de asemenea, să facă schimb de experienţă în acest sens. Pentru a promova ideea aplicarii principiului durabilităţii în domeniul resurselor de hrană, deputaţii europeni au cerut ca anul 2014 să fie desemnat "An european împotriva risipei alimentelor".

Două etichete pe alimente: cea cu data limită de vânzare şi cea cu data limită de consum
”Pentru evitarea situaţiilor în care cei care vând alimentele ajung să ofere produse prea aproape de data de expirare, crescând astfel probabilitatea ca alimentele să ajungă la gunoi, ar putea fi introdusă dubla etichetare, cu menţionarea pe ambalaj a datei până la care alimentul poate fi vândut (data limita de vanzare) şi a datei până la care poate fi consumat (data limita de   consum), potrivit rezoluţiei”, se precizează într-un comunicat al Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor.