O noua tulpină sud-africană a coronavirusului a stârnit mare îngrijorare datorită multiplelor mutațiilor pe care le prezintă, în număr mare, și care ar putea să aibă impact asupra efectului de neutralizare al anticorpilor. Uniunea Europeană a reacționat rapid si a luat, deja primele măsuri.
Specialiștii spun că această variantă poate fi o amenințare la fel de mare ca Alpha și Delta, numai că inacțiunea în acest moment poate avea consecințe grave mai târziu.
UE taie legăturile aeriene cu Africa Australă
Statele membre ale Uniunii Europene au convenit vineri să suspende temporar legăturile aeriene cu Africa Australă după depistarea unei noi variante a coronavirusului, a anunţat pe Twitter preşedinţia slovenă în exerciţiu a Consiliului UE, transmit Reuters şi dpa.
Un comitet de experţi sanitari din toate cele 27 de state UE „a convenit asupra necesităţii de activare a ''frânei de urgenţă'' şi impunere de restricţii temporare la toate călătoriile în UE din Africa australă”, a indicat preşedinţia slovenă, după ce Comisia Europeană a propus puţin mai devreme activarea acestui mecanism.
Conform acordului, statelor membre li se solicită să testeze şi să plaseze în carantină toţi pasagerii sosiţi din această regiune.
Potrivit unei surse europene, restricţiile vizează Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia şi Zimbabwe, scrie Agerpres.
Noua tulpină e total diferită de virusul apărut la Wuhan
Denumită pentru moment B.1.1.529, noua variantă detectată în Africa de Sud prezintă mutaţii multiple şi are potenţialul de a fi extrem de contagioasă, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care văd în noua tulpină semnale ce anticipează un nou val al pandemiei de COVID-19.
Îngrijorarea legată de noua tulpină este ridicată de faptul că e radical diferită de virusul original care a apărut în Wuhan, China, ceea ce ar putea însemna că vaccinurile, care au fost concepute folosind tulpina originală, să nu fie la fel de eficiente.
Unele dintre mutații au mai fost observate și în alte variante, ceea ce oferă o perspectivă asupra rolului lor probabil în această nouă variantă. De exemplu, N501Y pare să faciliteze răspândirea coronavirusului. Există însă alte mutații care îngreunează recunoașterea virusului de către anticorpi și ar putea face vaccinurile mai puțin eficiente, dar există altele care sunt complet noi.