O nouă pensie pentru aceşti români! S-a aflat cine va beneficia de aceasta. Decizie importantă a autorităţilor

Sursa foto: pxhere.com

Românii care au lucrat în alte țări vor avea șansa să primească lunar două pensii. Aceștia vor beneficia de sume de bani din țara natală, dar și din străinătate. Italia, Spania sau Germania, dar și alte state UE oferă acest ajutor.

Românii care au muncit în ultimii ani în străinătate vor fi recompensați cu două pensii pe lună. Aceștia vor lua bani din România, dar și din țara în care au lucrat, în special din cele care aparțin UE , cum ar fi Italia, Spania sau Germania.

O sesiune de informare pe tema drepturilor și obligațiilor lucrătorilor români din Italia s-a ținut în Torino. Discuția a avut în prim plan pensia comunitară din Italia.

Andrei Sfîrloagă, consilier diplomatic, atașat pe probleme de muncă și sociale la Ambasada României la Roma, a explicat cum pot intra românii în posesia pensiei comunitare. Contează anii de lucru în străinătate, dar și din țara natală.

Acesta a precizat că pensia comunitară se obține în două etape, conform condițiilor din cele două țări.

„Nu trebuie să îndepliniți cerințele de pensionare în ambele state simultan. Dumneavoastră depuneți cererea de pensionare în statul în care aveți domiciliul și dacă îndepliniți cerințele obțineți pensia. Ulterior o veți obține și de la celălalt stat, în momentul în care veți îndeplini condițiile.”, a spus Andrei Sfîrloagă.

Femeile se pot pensiona la 63 de ani, iar bărbații la 65 de ani. Situația arată diferit în Italia, toți angajații au dreptul de a se pensiona la 67 de ani. Stagiul minim de cotizare nu este asemănător în cele două țări. România cere 15 ani, iar Italia ține cont de 20 de ani vechime.

Totul despre pensia anticipată

Consilierul diplomatic a declarat că în România, cei care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, care este de 35 de ani, pot beneficia de pensia anticipată. Aceasta se oferă cu 5 ani înainte de pensionare.

„Deci dacă un bărbat a lucrat și a adunat 43 de ani, 35 plus 8 minim, mai devreme decât cei 65 de ani, atunci poate cere pensie anticipată mai devreme, dar nu cu mai mult decât 5 ani. În Italia pensia anticipată se acordă după 42 de ani și 10 luni de cotizare la bărbați, 41 de ani și 10 luni la femei”, a mai explicat acesta.

Angajații trebuie să depună această cerere în țara în care locuiesc. Aceștia trebuie să se asigure că au dosarul complet și toate actele corecte.

„Una din greșelile frecvente pentru cei care au lucrat în ambele țări este aceea că depun cererea de pensionare în alt loc decât cel de rezidență. De exemplu, multe persoane merg în vacanță în România și depun acolo cerere de pensionare. Din verificări rezultă apoi că ultimul loc de muncă și domiciliul sunt în Italia, acolo unde trebuia depusă inițial cererea și așa se produc blocajele”, a explicat atașatul de muncă de la Ambasada României.

„Pot fi revendicate pentru un maxim de 5 ani de la data de la care se face solicitarea”, a mai precizat Andrei Sfîrloagă, potrivit rotalianul.com.