Românii vor beneficia de o nouă pensie. Comisia Europeană a anunțat că se aplică un regulament ce vizează introducerea unui sistem paneuropean de pensii. Orice cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene poate participa. Acest nou sistem de pensii vine în completarea sistemelor de pensii publice și ocupaționale din fiecare țară. Iar vestea bună este că a intrat în vigoare Regulamentul UE 1.238/2019, care se aplică direct în blocul comunitar, inclusiv în România.
Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), noua pensie paneuropeană este facultativă și se adresează persoanelor fizice care vor să economisească pentru viitorul lor. PEPP este separat de sistemul public de pensii și de sistemele de pensii private din Uniunea Europeană, inclusiv din România.
Într-o Europă în care piaţa muncii a depăşit de mult timp graniţele ţărilor UE, un sistem de pensii comun vine ca un lucru firesc. Pentru România, ţară care are în jur de 5 milioane de cetăţeni care lucrează în afara ţării, acest sistem s-ar putea dovedi cu atât mai util. Este încă prea devreme pentru a ne pronunţa asupra eficienţei sistemului, dar totuşi reprezintă o iniţiativă bună, utilă celor care vor să economisească pe termen lung, indiferent de ţara membră UE unde lucrează, a declarat Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Pensiile paneuropene permit tranzitul în toată Europa
PEPP va facilita cetăţenilor UE exercitarea dreptului de a trăi şi munci în alt stat membru decât cel a cărui cetăţenie o au. Pentru a putea fi oferite pe piaţă, PEPP vor parcurge un proces de înregistrare în care vor fi implicate autorităţi naţionale din statele membre ale Uniunii Europene, dar şi Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA).
Mai exact, cetăţenii români care lucrează în alte state membre ale Uniunii Europene vor putea investi în PEPP distribuite pe teritoriul respectivelor state, urmând ca, la întoarcerea în România, să poată solicita furnizorului respectivului PEPP deschiderea unui subcont pentru România. Pentru a putea fi oferite pe piaţa actuală, PEPP vor parcurge un proces de înregistrare în care vor fi implicate autorităţi naţionale din statele UE şi Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA).
Venind în completarea pensiilor publice, PEPP răspunde nevoilor generației mai tinere de astăzi și le permite oamenilor să își planifice mai bine viitorul. Începând de astăzi, înregistrându-se o singură dată, furnizorii de pensii personale sunt în măsură să furnizeze PEPP oriunde în UE. Iar prin canalizarea economiilor către investiții pe termen lung, PEPP va contribui la stimularea creșterii economice în UE, a declarat Mairead McGuinness, comisarul UE.
Cum pot românii să beneficieze de pensia paneuropeană
După ce a fost finalizat procesul de verificare în vederea înregistrării unui PEPP, Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale va înscrie produsul respectiv în registrul public central al PEPP, ce poate fi furnizat şi distribuit în UE.
Registrul public central al PEPP va menţiona şi informaţii referitoare la furnizorii de PEPP, plus lista statelor europene în care este distribuit. Pe scurt, cetăţenii români, care muncesc în România, vor putea investi în pensiile paneuropene prevăzute în registrul public central PEPP şi distribuite pe teritoriul României.
De asemenea, cetăţenii români care lucrează în alte state europene vor putea investi în pensiile paneuropene distribuite pe teritoriul respectivelor state, urmând ca la întoarcerea în țara natală să poată solicita furnizorului respectivului PEPP deschiderea unui subcont pentru România.
Dacă furnizorul PEPP nu va îi va putea oferi acest subcont, atunci cetățeanul român va putea opta între a schimba în mod GRATUIT furnizorul de PEPP cu un altul nou care îi poate oferi un subcont pentru România, relatează Capital.