O nouă metodă de terapie pentru cei cu tulburări psihice. Asociația Entuziart, în parteneriat cu Art In/Sane, lansează un nou proiect dedicat promovării art-terapiei și a beneficiilor acesteia în lucrul cu persoanele vulnerabile. Proiectul este co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București 565. Conexiuni urbane” 2024 și se va desfășura în perioada 01.08.2024 - 15.11.2024.
O nouă metodă de terapie pentru cei cu tulburări psihic
Scopul principal al proiectului este să aducă în prim-plan importanța art-terapiei ca formă de intervenție terapeutică și de incluziune socială, oferind persoanelor cu vulnerabilități o platformă pentru a-și exprima emoțiile și a-și redescoperi încrederea în sine. Prin activități de art-terapie și dans-terapie desfășurate cu beneficiarii centrelor DGASPC și cu elevii școlilor speciale, proiectul își propune să demonstreze puterea transformatoare a art-terapiei și să contribuie la integrarea acestor metode în practica terapeutică standard.
În anii precedenți, Asociația Entuziart a organizat expoziții de art-terapie, aducând în fața publicului lucrările create în cadrul acestor ateliere. Art In/Sane a organizat expoziții de artă psihopatologică în 2019, 2020 și 2023, aducând această formă de artă în spațiul public și creând primul muzeu digital dedicat colecțiilor de artă psihopatologică din România (www.artinsane.eu ). Această colaborare scoate în evidență beneficiile vizionării și creării artei în contexte terapeutice.
Expoziția de artă psihopatologică va avea loc la ARCUB, Hanul Gabroveni, Sala Arcelor, în perioada 13 septembrie 2024 - 4 octombrie 2024, și va include lucrări realizate în cadrul atelierelor de art-terapie, precum și lucrări de artă psihopatologică realizate de persoane cu afecțiuni psihiatrice. Vernisajul va avea loc pe 19 septembrie, la ora 18:00, la ARCUB Gabroveni, unde specialiști din domeniu vor fi invitați să vorbească despre importanța expoziției în contextul public.
Activitățile proiectului
- Organizarea de ateliere de art-terapie și dans-terapie: Destinate beneficiarilor din centrele de sănătate mintală și asistență socială partenere, aceste ateliere oferă un cadru unic de exprimare și creație artistică, adaptat nevoilor persoanelor neurodivergente, ce nu ar avea acces la astfel de experiențe în contextul cotidian sau în alte cadre publice. Atelierele vor fi susținute de psihoterapeuți cu dublă specializare în art-terapie sau dans terapie. Lucrările realizate în cadrul acestor ateliere, în cazul în care participanții își doresc, vor putea fi expuse în cadrul expoziției și cor putea fi digitalizate și apoi incluse în colecția muzeului Art In/Sane.
- Workshop academic: Va fi organizată o sesiune de informare pentru profesioniști în domeniu, cu prezentări despre art-terapie și arta psihopatologică, susținute de speakeri valoroși. Acest workshop va fi deschis publicului, oferind oportunități de învățare și discuție despre aceste forme de terapie expresiv- creativă. Workshopul va avea loc pe data de 23 septembrie 2024, între orele 10.00-13.00, în amfiteatrul Galeriei ARCUB Gabroveni.
Rolul esențial al artei în sănătatea mintală
Activitățile proiectului sunt concepute pentru a fi integral participative, desfășurându-se la sediile partenerilor, unde beneficiarii vor acționa direct, co-creând experiențele artistice sub îndrumarea facilitatorilor. Tot mai multe dovezi atestă rolul esențial al artei în sănătatea mintală și starea de bine. Prin aceste activități, proiectul își propune să răspundă nevoilor de exprimare și reconectare la propriul corp și potențial creativ ale persoanelor cu diagnostice psihiatrice, contribuind astfel la bunăstarea și integrarea lor socială. Mai multe informații se găsesc pe www.arcub.ro și www.pmb.ro.