Cum sunt păcăliți românii. Atenție la această aplicație, escrocii lovesc fără milă

Sursa: EVZ

Potrivit Poliţiei, persoane necunoscute creează pe aplicațiile de comunicare grupuri cu denumiri sugestive, care conțin cuvinte precum vaccin, COVID, certificat, vaccine passports, vaccine cards și postează anunțuri de vânzare de certificate COVID-19.

Poliţiştii au descoperit un nou tip de înşelăciune, căreia îi cad victime persoanele dornice de a obţine certificate verzi de vaccinare anti COVID-19 false, fără a efectua vaccinul.
Din cercetări a reieşit că persoane necunoscute creează pe aplicaţiile de comunicare grupuri cu denumiri sugestive, ce conţin cuvinte precum vaccin, COVID, certificat, vaccine passports, vaccine cards etc. şi postează anunţuri de vânzare de certificate COVID-19.

Cum funcționează noua metodă. Plata este solicitată în echivalent bitcoin

Amatorii de astfel de documente falsificate intră în discuţii cu ofertantul prin conversaţii scrise, private şi transmit datele de identificare pentru completarea aşa-zisului certificat, fiindu-le solicitată plata unor sume de bani, de aproximativ 100 de euro, pentru eliberarea unui certificat de vaccinare cu doză unică, potrivit celor relatate de Poliţie.

Inspectoratul General al Poliţiei Române explică metoda pe care o folosesc escrocii: plata este solicitată în echivalent bitcoin, prin intermediul automatelor de plată sau în euro, prin aplicaţia PayPal, fiind oferite instrucţiuni precise de plată şi codul QR al portofelului electronic sau, după caz, adresa de e-mail a beneficiarului.

Pentru a-i convinge pe cumpărători să facă plata, autorul transmite fotografii ale certificatului solicitat, precum şi ale AWB-ului generat electronic de firma de curierat, afirmând că, dacă nu se face plata în scurt timp (30 de minute sau o oră), se renunţă la tranzacţie, arată IGPR.

După efectuarea plăţii, vânzătorul nu mai transmite nimic şi blochează conversaţiile cu solicitantul

Au fost și  cazuri în care oamenii au plătit, dar nu au mai primit documentul fals, ci au fost blocați/excluși de pe grupurile online în care se practică astfel de înșelăciuni.

Acest tip de înşelăciune este facilitat de anonimatul oferit de aplicaţiile securizate de comunicare şi de plată, precum şi de reticenţa persoanelor înşelate de a sesiza faptele, întrucât acestea sunt de natură penală.

Cercetările sunt continuate în vederea identificării persoanelor implicate şi stabilirii întregii activităţi infracţionale, se arată în comunicatul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).