O nouă metodă de înșelăciune. Nu dați curs acestui mesaj, vă lasă fără bani
- Antonia Hendrik
- 24 februarie 2025, 07:42

O nouă metodă de înșelăciune se răspândește rapid în România, prin intermediul unor mesaje care îndeamnă victimele să voteze online pentru a susține un participant la un concurs. Cei care cedează acestei tentații se expun riscului de a-și pierde banii.
O nouă metodă de înșelăciune cu ajutorul unui mesaj aparent credibil
Poliția avertizează despre o nouă metodă de înșelăciune, prin care utilizatorii sunt îndemnați să voteze online în cadrul unor concursuri artistice. Această metodă de înșelăciune este denumită: „Vot pentru Adeline”.
În ultima săptămână, mai multe persoane din județul Suceava au primit astfel de solicitări, care includeau un link malițios ce le redirecționa către un site. Acolo, li se cerea să introducă un cod PIN, iar ulterior, autorii reușeau să preia controlul asupra contului din aplicația de mesagerie. După aceea, aceștia trimiteau mesaje aleatorii către contactele din agenda victimei, solicitând împrumuturi de bani.
În ultima săptămână, un număr semnificativ de suceveni au fost contactați prin mesaje pe rețelele sociale, în care erau încurajați să voteze online pentru presupus concurenți la diferite competiții artistice, de dans și altele. Accesarea link-urilor furnizate de escroci ducea la solicitarea informațiilor personale sau bancare.
Cum procedează, de fapt, escrocii
Escrocii trimit mesaje nesolicitate, redactate în limba română, prin care îi îndeamnă să acceseze un link pentru a oferi ajutor (în sensul de a vota) unei persoane numite Adeline, care participă la un concurs de dans ce oferă ca premiu o bursă de studii la o instituție de prestigiu din străinătate. Mesajul este următorul:
„Bună! Te rog să o votezi pe Adeline în acest sondaj. Este fiica prietenei mele, iar premiul este o bursă pentru studii în Franţa. Mulţumesc mult!” Mesajul esre urmat linkul maliţios, explică polițiștii.
O nouă metodă de înșelăciune: Conectează-te folosind numărul de telefon
După ce fac clic pe link, persoanele vizate sunt direcționate către site-ul aplicației de mesagerie, unde pot configura și conecta contul aplicației pe diverse dispozitive electronice, cum ar fi alte telefoane mobile, computere sau laptopuri.
Polițiștii mai spun că înainte de a trimite linkul către victime, autorii fac demersurile necesare în vederea configurării contului aferent aplicaţiei de mesagerie al victimei, prin intermediul platformei web, pe alte dispozitive electronice controlate de aceştia, folosind una dintre opţiunile existente, respectiv: ”Conectează-te folosind numărul de telefon”.
Pentru a finaliza procesul de conectare a contului la dispozitivele electronice folosite de autori, este necesar ca victima să introducă pe telefonul său mobil un cod PIN format din 8 caractere (de obicei, o combinație de litere și cifre). Acest cod unic este generat de aplicația de mesagerie de fiecare dată când se solicită conectarea pe alte dispozitive, solicitare inițiată de autori și nu de titularul contului.

Frauda online. Sursa foto: Pixabay
Ce urmează după ce ați introdus codul PIN
După această acțiune, pentru a-i determina pe potențialii utilizatori să introducă acel cod PIN, autorii le creează iluzia, prin intermediul link-ului menționat anterior, că vor participa la un sondaj de opinie. Pentru a face acest lucru, se pretinde că este necesară asocierea contului cu aplicația de mesagerie, deși, în realitate, aceștia erau redirecționați către o pagină web accesată anterior de autor pe dispozitivul său electronic, pe care dorea să configureze contul aplicației de mesagerie al victimei potențiale, conform comunicatului.
În realitate, legătura contului victimei se realiza cu dispozitivul electronic utilizat de autor, nu în scopul participării la sondaj. Odată ce victima introduce codul PIN generat, autorul finalizează configurarea și conectarea contului victimei pe dispozitivul său electronic, ulterior restricționând accesul victimei la propriul cont.
Sfaturile polițiștilor pentru a te ține departe de escroci
Poliția îndemnăm cetăţenii să fie extrem de precauţi şi să evite orice interacţiune cu mesaje sau link-uri suspecte pe aplicaţiile de comunicare online sau platformele de socializare”. De asemenea, recomandă câteva sfaturi care ar fi bine de urmat:
- Nu accesaţi link-uri din mesaje nesolicitate, chiar dacă acestea par a proveni de la prieteni sau cunoştinţe,
- Evitaţi accesarea link-urilor suspecte sau cele din mesajele nesolicitate,
- Nu introduceţi informaţii sensibile,
- Nu introduceţi coduri nesolicitate aferente conectării/asocierii contului dumneavoastră,
- Folosiţi metode alternative de comunicare,
- Sesizaţi infracţiunile: Dacă aţi fost victima unei astfel de fraude sau aţi observat activităţi suspecte, contactaţi imediat autorităţile competente şi sesizaţi incidentul,
- Educaţi-vă şi educaţi-i pe alţii: Informaţi-vă despre tehnicile de fraudă,
- Folosiţi autentificarea în doi paşi, aceasta adăugând un nivel suplimentar de securitate la conturile dumneavoastră online,
- Fiţi la curent cu cele mai recente ameninţări cibernetice şi cu modalităţile de protejare împotriva acestora, participând la cursuri de pregătire sau consultând resurse online de încredere, se arată în comunicatul Poliției Române.