O franzelă simplă a ajuns să coste 2 lei, cu 50 de bani mai mult față de cât era vineri. Scumpirile sunt puse acum pe seama creșterii prețurilor la grâu. O justificare ciudată având în vedere că România a devenit cel mai mare exportator de cereale.
Pâinea s-a scumpit din nou. Prețul unei franzele simple a crescut brusc de la 1,5 lei la 2 lei. Este a treia scumpire în doar câteva luni. Creșteri de prețuri s-au înregistrat la finele anului trecut, dar și în februarie.
Justificarea pentru prima scumpire a fost creșterea prețurilor la energie, iar la următoarele creșterea fulminantă a prețului la grâu. Invazia Rusiei a împiedicat grav comerțul din porturile Mării Negre, ducând la creșterea prețurilor de referință la grâu la bursa din Chicago cu 40%, scrie profit.ro.
Faptul că pâinea s-a scumpit din nou este cel puțin ciudat având în vedere că autoritățile spun că România a devenit peste noapte cel mai mare exportator de cereale. S-a ajuns în această situație, după ce Rusia și Ucraina, cei mai mari exportatori tradiționali de cereale, care dețineau 30% din piața internațională, au ieșit din această ecuație.
Ungaria, dar și alte țări au anunțat că interzic exporturile. România nu a făcut acest lucru și a a devenit atracția cumpărătorilor. Pe lângă grâu, România a devenit și liderul exporturilor la orz, soia și ulei de floarea soarelui.
Producție record, preț mare la pâine
Mai mult, România a avut anul trecu o producție de 11 milioane de tone de grâu. Scumpirea energiei este o realitate, dar potrivit cifrelor România are rezerve, deci nu a cumpărat grâu scump. În ultimele două săptămâni țara noastră a exportat aproape 180.000 de tone de grâu, de trei ori mai mult decât în anii precedenți.
„Este șansa României de a ieși în față ca țară mare producătoare de cereale. Avem consumul intern asigurat, iar surplusul poate merge către aprovizionarea altor state“, a declarat Adrian Cesnoiu, ministrul Agriculturii.
Recolte mai mici în 2022
În timp de România exportă acum masiv, specialiștii spun că anul recoltele de anul acesta vor fi mult mai mici. „Anul acesta, plecând de la o medie multianulă de 9,6 milioane de tone, suntem reduși deja la un nivel de 8,2 milioane de tone într-un scenariu optimist, adică un minus de 15%. Dacă vreți să-l cuantificăm în bani, la prețurile de azi, cam 336 de milioane de euro dispar din circuitul comercial din PIB“, declarat Cezar Gheorghe, analist piața cerealelor.