O nouă ipoteză despre originea apei pe Terra. Teorie revoluționară

Sursa foto: Zenobillis | Dreamstime.com

Apa, element esențial pentru viață, ar putea avea o origine diferită față de teoria dominantă, conform unui nou studiu publicat în revista Astronomy & Astrophysics. Cercetătorii sugerează că Terra a captat apă dintr-un disc de vapori, format în primele milioane de ani după nașterea Sistemului Solar.

Teoria clasică: asteroizii și cometele

Până acum, se considera că apa a ajuns pe Pământ prin intermediul asteroizilor și cometelor din afara Sistemului Solar. Acest proces ar fi avut loc în prima sută de milioane de ani, printr-un „joc de biliard gravitațional”.

Totuși, noul model propune o explicație mai simplă și mai naturală, aplicabilă și altor planete telurice precum Marte, Mercur și chiar Luna, arată articolul din Astronomy & Astrophysics.

Un disc de vapori de apă format din gheața asteroizilor

Studiul condus de astrofizicianul Quentin Kral de la Observatorul Paris-Meudon sugerează că, în urmă cu 4,6 miliarde de ani, Centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter era mult mai masivă și compusă din corpuri înghețate.

Căldura emanată de Soarele nou format ar fi sublimat ghețurile din această regiune, formând un disc de vapori. Acești vapori s-au extins ulterior în Sistemul Solar, fiind atrași de gravitația Terrei pe măsură ce planeta se răcea.

Apă. Sursa foto: Pixabay

Cum a fost validată ipoteza

Teoria se bazează pe observațiile realizate cu radiotelescopul ALMA, care a detectat discuri de gaze, inclusiv vapori, în alte sisteme solare. De asemenea, urme de apă au fost identificate și pe asteroizi, cum ar fi Ryugu, de unde au fost prelevate mostre recente.

„Vaporii de apă își trăiesc viața ca apă,” afirmă Quentin Kral, explicând că, odată captați de Terra, acești vapori au devenit apă lichidă, păstrată de atunci pe planetă.

Ipoteza, avansată pentru prima dată, deschide calea pentru o mai bună înțelegere a formării apei pe alte planete. Echipa de cercetători intenționează să studieze sisteme stelare mai tinere decât al nostru, care încă prezintă discuri de gaze. Observațiile vor fi realizate cu radiotelescopul ALMA, iar rezultatele sunt așteptate cu interes.

Această nouă perspectivă nu doar că oferă o explicație diferită despre originea apei pe Terra, dar sugerează și că apa ar putea fi mai comună în Univers decât s-a crezut până acum.