Un nou atac cibernetic de tip phishing a apărut în mediul online. Utilizatorii sunt etichetați în postări cu telefoane la ofertă. Hackerii au găsit o nouă metodă inedită prin care să păcălească sute de utilizatori. Ai grijă! Este totul o minciună.
DNSC – Directoratul Național de Securitate Cibernetică – a anunțat că atacatorii din mediul virtual continuă să folosească metoda conturilor false de pe platformele de socializare pentru a lansa atacuri de tip phishing sau scam.
Hackerii au trecut la alt nivel, sute de oameni au căzut în plasa hoților. Utilizatorii acestor platforme sociale sunt etichetați în postări cu telefoane mobile. Atacatorii cibernetici aleg să ademenească persoanele cu imaginea unor branduri celebre sau artiști cunoscuți din țară.
Sute de oameni au fost păcăliți
„De obicei, tehnica preferată este etichetarea unui cont de utilizator sau a unei pagini în astfel de postări-capcană, care vor conţine un text ce are menirea de a convinge utilizatorul să facă click pe un anumit link şi să-ţi ofere date sensibile (personale, financiare sau de autentificare). Momeala folosită în astfel de atacuri variază, infractorii cibernetici folosindu-se de metode ingenioase de a capta curiozitatea sau de a speria utilizatorul: panicarea utilizatorilor să ofere date (prin ameninţarea cu închiderea contului în 24 de ore dacă acele date nu sunt ‘validate’); promoţii incredibile (iphone la 10 lei); promisiunea unor câştiguri rapide (prin investiţii în criptomonede sau alte oportunităţii de investiţii).
Totuşi, dacă utilizatorul verifică pagina de social media care publică astfel de mesaje, sau domeniul link-ului pe care urmează să îl acceseze, îşi poate da seama că este vorba despre o tentativă de fraudă, pentru că nu se află pe un canal oficial de comunicare al companiei sau a persoanei în numele căruia s-ar fi publicat acel post. Atunci când nu sunteţi siguri, introduceţi manual adresa site-ului dorit în browserul cu care navigaţi pe internet!”, atenţionează experţii DNSC, pe pagina de Facebook a instituției.
Specialiștii DNSC i-au sfătuit pe utilizatori să nu deschidă link-urile primite de la oamenii necunoscuți și să depună plângere la poliție, în cazul în care observă ceva suspect. Este indicat să îți monitorizezi fiecare tranzacție.