O nouă înșelătorie cu carduri bancare. Infractorii pretind că sunt controlori STB

controlori, stb

O nouă înșelătorie, menită să golească conturile bancare ale victimelor, este pusă în scenă în această perioadă. Infractorii operează pe mjloacele de transport în comun și se pretind controlori de bilete. Ei își abordează victimele și sub pretextul verificării datelor de identitate, obțin informaii confidențiale care, ulterior, îi ajută să le spargă conturile și să le fure banii.

Escrocii au pus la punct o nouă metodă prin care să-și păcălească victimele și să le fure banii din conturile bancare. De această dată, noua înșelătorie are loc, de regulă, pe mijloacele de transport în comun. Victimele sunt abordate de escroci care pretind că lucrează pentru societatea de transport și solicită datele de identificare, dar și pe cele de pe cardul bancar.

Polițiștii au primit sesizări și îi avertizează pe călătorii care folosesc mijloacele detransport în comun să refuze orice contact cu vreo persoană suspectă. Aceștia nu trebuie să permită să li se fotografieze, în primul rând, informațiile de pe cartea de identitate sau cele de pe cardul bancar.

Mai mult, controlorii care verifică biletele de călătorie nu au dreptul să solicite cardurile bancare ale celor pe care îi controlează.

Oamenii legii au arătat cum acționează escrocii care folosesc noua metodă pentru a pune mâna pe banii călătorilor. Infractorii deghizați în controlori ai societății de transport în comun solicită victimelor pe care le abordează atât cartea de identitate, cât și cardul bancar pe care le fotografiază față – verso.

Sursa: arhiva EVZ

Cardul bancar nu trebuie prezentat oricui

Fac acest lucru, cu cardul bancar, deoarece pe verso este imprimat codul de siguranță solicitat atunci când se fac plăți prin aplicațiile online. Ca să golească conturile, escrocii au nevoie de CNP-ul victimei, dar și datele de pe carduri..

„În zilele noastre, pot fi ușor de obținut datele de pe un card de plată străin, de exemplu, în magazine camerele video de securitate ne înregistrează aproape în timpul fiecărei plăți. Din acest motiv, codul de verificare CVV / CVC este situat pe spatele cardului și oferă măsurile de siguranță de bază. Prin urmare, codul CVV / CVC este necesar pentru toate plățile prin internet în cazul cărora cardul de credit nu este prezent fizic și unde nu poate fi solicitat codul PIN personal al cardului de plată. Codul CVC sau CVV este codul format, de regulă, din 3 cifre, pe care îl găsești pe spatele cardului. Acest cod este codul de securitate al cardului care de obicei ți se cere atunci când faci cumpărături online”, au explicat specialiștii.

Care este rolul codului CVC / CVV

Odată ce au pus mâna pe codul de siguranță, CVC/CVV, format din trei cifre, aflat pe spatele cardului, infractorii pot face plăți online, către alte conturi și, astfel, pot fura banii victimelor.

„Pentru a garanta siguranța plăților online și a încuraja plata cu cardul pe internet, multe bănci din România au implementat autorizarea 3D Secure în doi pași. Ce înseamnă acest lucru? După ce introduci datele cardului, trebuie să te autentifici cu o parolă statistică statică formată din 6 cifre. Inițial trebuie să introduci ultimele 6 cifre ale CNP-ului, iar ulterior să o schimbi folosind altă combinație de 6 cifre”, au explicat specialiștii în securitate bancară, după cum relatează spynews.ro.