O nouă înșelăciune online. Infractorii au renunțat la WhatsApp pentru Telegram. Profită de vulnerabilitatea oamenilor

O nouă înșelăciune online. Infractorii au renunțat la WhatsApp pentru Telegram. Profită de vulnerabilitatea oamenilor Hackeri. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a avertizat că multe persoane au primit mesaje false de angajare pe WhatsApp. După ce utilizatorii și-au dat seama de înșelăciune și au ignorat mesajele, hoții au trecut pe Telegram.

Oamenii erau atrași cu mesaje false de angajare pe WhatsApp, dar hoții au schimbat strategia și s-au mutat pe Telegram, anunță Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

DNSC a declarat că mediul online este plini de infractori cibernetici.Românii se bucură când primesc mesaje de angajare, dar totul este o minciună. După ce au crezut că au fost aleși pentru un job nou, utilizatorii s-au trezit păcăliți.

Sursa: Facebook

„Obiectivul principal pentru propagarea unor astfel de mesaje este să provoace curiozitatea utilizatorului pentru a intra în conversație pe aplicații de mesagerie. Dacă la începutul lunii martie numeroși utilizatori din România raportau către Directorat mesaje care redirecționau potențialele victime către o conversație pe WhatsApp, în ultimele zile aplicația de mesagerie preferată de atacatori este Telegram, așa cum se poate observa din imaginea atașată”, transmite sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Hackerii îi atrag pe români sub pretextul deschiderii unor conturi pentru participarea într-un sistem piramidal de câștig bazat pe invitarea unor noi „clienți”. În joc este vorba și despre criptomonede, iar hoții reușesc să pună mâna pe banii de pe card.

Atacatorii află datele personale, dar și datele financiar-bancare ale utilizatorilor.

S-au înmulțit atacurile cibernetice

Reprezentanții Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică au mai declarat că mulți hackeri profită de războiul dintre Rusia și Ucraina pentru a câștiga sume uriașe.

„Un nou malware destructive numit HermeticWiper (alias KillDisk.NCV) este folosit activ în contextul escaladării conflictului militar din Ucraina pentru atacuri cibernetice care au ca ţintă organizaţîi guvernamentale şi private, afectând factori de decizie, personal tehnic, dar şi utilizatori obişnuiţi. HermeticWiper este un executabil mic, de aproximativ 115 KB, semnat digital cu un certificat emis către ‘Hermetica Digital Ltd’ şi valabil în perioada aprilie 2021 – aprilie 2022.

Malware-ul se foloseşte de un driver legitim (asociat cu software-ul EaseUS Partition Master) pentru a corupe datele de pe harddisk-uri, inclusiv zona MBR (Master Boot Record). Pasul final al atacului cu HermeticWiper este inactivarea computerului victimă prin repornirea acestuia”, a fost anunțul pe care l-au făcut experţii DNSC pe pagina de Facebook.