O nouă epidemie afectează grav copiii și tinerii. Poate duce la cazuri extreme, de orbire

Sursa:ovisum.md

O nouă boală afectează pe scară largă copiii și tinerii. Este vorba de miopie, care poate duce, în cazurile foarte grave, chiar la pierderea vederii. Studiile arată că s-a ajuns în această situație deoarece copiii petrec prea mult timp în sălile de clasă, dar și în fața calculatorului sau a telefonului. Soluția este simplă: mai mult timp în aer liber.

În ultimele decenii, Asia de Est a înregistrat o creștere uimitoare a ratei miopiei. Tot mai multe dovezi sugerează că principalul motiv al problemelor de vedere este educația: elevii petrec mult timp în săli de clasă slab iluminate. O altă cauză ar fi statul cu orele în fața telefonului sau al calculatorului.

În anii 60, miopia era o deficiență rară în Asia de Est. Acum, în Hong Kong, Singapore și Taipei, mai mult de 80% dintre cei care termină școala sunt miopi. În Seul, mai mult de nouă din zece tineri sunt miopi. China, care și-a început ascensiunea economică ceva mai târziu, recuperează decalajul. Datele din Guangzhou, în sud, și Mongolia interioară, în nord, arată rate de miopie de aproximativ 80% în rândul tinerilor.

Chiar dacă Asia de Est este în centrul acestei epidemii, Occidentul nu este imun. Studiile indică rate de miopie cuprinse între 20% și 40% în Europa, iar o cercetare realizată în California a constatat o rată de 59% în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 17 și 19 ani, potrivit The Economist, citat de Digi 24.

Se poate ajunge la orbire

De cele mai multe ori aceste boli sunt trecute cu vederea pe motiv să nu sunt grave. Ochelarii și lentilele de contact sunt însă scumpe și pe viață. În plus, miopia severă îi predispune pe cei care o au și la alte boli oculare la vârsta mijlocie, unele dintre acestea putând duce la pierderea ireversibilă a vederii.

Picăturile speciale pentru ochi, precum și ochelarii inteligenți și lentilele de contact ar putea fi soluții care să încetinească progresia miopiei odată ce aceasta a început. Dar prevenția este mai bună decât tratarea, iar știința sugerează o măsură ieftină și simplă.

Mai mult timp în aer liber

O serie de studii încurajatoare, multe dintre ele efectuate în Taiwan, arată că dacă li se oferă școlarilor - în special celor din învățământul primar - mai mult timp petrecut în aer liber, numărul celor care ajung să dezvolte miopie se reduce.

Țări precum Finlanda și Suedia se descurcă bine în clasamentele globale privind educația cu o abordare mai puțin intensă a educației. Pauzele mai lungi la locul de joacă ar putea, de asemenea, să facă o breșă și în alte probleme ale lumii, cum ar fi obezitatea infantilă.