Editura Evenimentul si Capital

O nouă enigmă postdecembristă: Ce a decis PSD în privința Legii Grațierii? PSD, nu Liviu Dragnea, pentru că Liviu Dragnea nu e personaj colectiv | ROMANIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 8 Comentarii | 3939 Vizualizari

Cînd am aflat de ici- colo că pentru miercuri, 10 mai 2017, a fost programată şedinţa Comitetului Executiv Naţional, am tresărit. În ultima vreme, în Partid, în Guvern şi în Parlament PSD s-a confruntat cu o serie de probleme dificile, mai toate reclamînd adoptarea unei decizii de către conducerea colectivă a formațiunii. Printre aceste probleme la loc de frunte se numără şi Legea Graţierii.

Aşa cum am mai scris, evenimentele din ultimele patru luni, mai precis, de la Criza provocată de OUG 13, definite prin conflictul dintre PSD şi TeFeLişt, prin presiunea internațională asupra Guvernului din suspiciunea că partidul de guvernămînt intenţionează să graţieze corupţii apelînd la tot felul de şmecherii, au semnalat necesitatea ca PSD să ia o decizie faţă de Legea Graţierii. De fapt nu o decizie, ci mai multe, pentru că în spaţiul public, din cauza schimbului de vorbe de pe facebook, a unor iniţiative precum cea a lui Şerban Nicolae, iute condamnate de Liviu Dragnea, a presiunii exercitate de televiziunile de casă ale partidului, de intervenţiile confuze ale comunicatorilor, Legea Graţierii reclamă răspunsuri la mai multe întrebări, toate date, repet, nu de Liviu Dragnea, nu de Şerban Nicolae sau de Sorin Grindeanu, ci de conducerea colectivă a PSD:

Mergem mai departe cu procesul parlamentar de aprobare a Legii sau o retragem?

Dacă mergem mai departe, ce riscuri ne asumă?

2) Legea trebuie să vizeze şi faptele de corupţie?

3) În cît timp trebuie ca Legea să fie votată?

Repet, răspunsurile la aceste întrebări trebuie să ia forma unor hotărîri ale conducerii colective.

Nu numai pentru că aşa cere minima democraţie în orice partid postdecembrist, dar şi pentru că, odată luate nişte decizii, toţi liderii PSD vor şti ce să spună în public, ce să voteze şi, mai ales, tot partidul va acționa unitar în susţinerea unei poziţii. Dacă, de exemplu, la a doua întrebare se răspunde pozitiv, atunci întreg Partidul îşi asumă responsabilitatea de a face faţă oricărei Crize provocate de continuarea Procesului în cazul Legii Graţierii.

De ce am tresărit auzind că va avea loc o şedinţă a Consiliului Executiv Naţional? Pentru că potrivit aliniatului 1, articolul 166, al Statutului, Legea fundamentală a PSD, „Comitetul Executiv Naţional al PSD este organul de conducere şi de decizie al partidului care coordonează activitatea acestuia între şedinţele Consiliului Naţional.”

Desigur, pentru o decizie atît de importantă precum cea despre Legea Graţierii, bine ar fi fost dacă era convocat Consiliul Naţional. Ţinînd cont de dificultăţile de logistică, de treburile curente pe care le au activiştii PSD, pînă la urmă şi Comitetul Executiv e bine să fie convocat. Nu de alta, dar potrivit alineatului 1 şi 2 al articolului 157, Comitetul Executiv are o componență menită ai da ipostaza de organism de conducere colectivă îndreptățit să-și asume decizii cruciale privind activitatea Guvernului şi a Majorităţii parlamentare.

Alineatul 2 al articolului 166, stabileşte şi felul în care se convoacă şedinţa CExN: „Comitetul Executiv Naţional al PSD se întruneşte lunar sau ori de cîte ori este necesar, la convocarea Preşedintelui PSD, a Biroului Permanent Naţional sau a cel puţin 1/3 din numărul membrilor săi.”

De ici- colea, auzisem doar că va fi o ședință a CExN. Om serios în meseria numită Istoric al clipei, ca şi în meseria de Istoric în general, am vrut să văd dacă e o şedinţă lunară obișnuită sau una extraordinară, convocată de urgență.

Dacă e şedinţă convocată, înseamnă că PSD se confruntă cu o serie de probleme ale căror limpezire nu mai suferă amînare. O şedinţă extraordinară dă Ordinii de zi un caracter de document de excepţie.

Unde puteam să văd despre ce şedinţă e vorba, cînd şi unde va avea loc şi mai ales ce ordin de zi va avea decît pe site-ul oficial al PSD? Pe site-ul oficial nici un rînd despre preconizata şedinţă.

Am luat la rînd intervenţiile publice ale liderilor PSD, convins că într-una din ele voi găsi date despre şedinţa CExN. Cu excepţia lui Liviu Dragnea, în monitorizările intervenţiilor publice din ultima vreme ale liderilor PSD n-am găsit nici o referire la o reuniune a conducerii PSD. Ceva de genul, dar despre asta vom discuta la şedinţa CExN care va avea loc pe ..., după cum deja am fost înștiințați – sau, o să spun mai multe la şedinţa CExN care va avea loc pe …

Cuvîntul şedinţă apare prima şi singura dată la taifasul pe picior organizat de Liviu Dragnea joi, 4 mai 2017, după întîlnirea cu ministrul afacerilor europene din Guvernul Federal German.

N-a fost o conferinţă de presă convocată anterior. A fost o conferinţă de presă tipic carpatină. La ivirea lui Liviu Dragnea, fătucele şi guguştiucii s-au năpustit asupra lui cu microfoanele. Nu pentru a-i face cucuie, ci pentru a-l întreba chestiuni la ordinea zilei.

Cuvîntul şedinţă apare în acest taifas de la minutul 20,25 pînă la minutul 21,01: „Privind Legea graţierii, aţi vorbit cu Şerban Nicolae?

Nu am vorbit, am postat pe facebook un text în care am reiterat ce susţin de ceva timp, un punct de vedere pe care nu mi-l schimb, nu vreau să se graţieze faptele de corupţie, sunt destul de dezamăgit de cum a funcţionat pînă acum Comisia Juridică de la Senat în această privinţă.

Legea graţierii nu va cuprinde graţierea faptelor de corupţie!

Senatorii PSD nu au votat împotriva amendamentelor, s-au abţinut, cum comentaţi? Pe mine mă interesează ca legea să nu conţină acele amendamente, ele nu vor intra în comisie, dacă senatorii PSD au votat sau s-au abţinut pentru speţă contează mai puţin, contează pentru partid dar nu discut asta.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 16:07 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 14:38 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 14:37 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 14:34 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 14:09 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 12:16 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 VOT în CEx. Majoritate covârşitoare pentru DRAGNEA. Ce se întâmplă cu RĂZVRĂTIȚII din PARTID? BREAKING NEWS 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică 22:20 DRAGNEA: „Nu mă mai INTERESEAZĂ amnistia și grațierea” 16:57 Asta-i mai lipsea lui Dragnea. UN NOU ATAC ÎN TOIUL CEx al PSD de la un nume cu greutate în politică

Articole salvate