Naţiunile din Europa Centrală ar trebui să se unească pentru a-şi apăra rădăcinile creştine, în condiţiile în care Europa occidentală face experimente cu familii de acelaşi sex, imigraţie şi ateism, a declarat joi premierul ungar Viktor Orban.
Viktor Orban, un naţionalist care se află la putere în Ungaria de peste un deceniu, a susţinut un discurs la un eveniment dedicat inaugurării unui monument de comemorare a Tratatului de la Trianon (document care a consfinţit la nivel juridic internaţional încheierea păcii Puterilor Aliate şi Asociate cu Ungaria la finalul Primului Război Mondial - n.r.), scrie Reuters.
"Europa occidentală a renunţat la... Europa creştină şi în loc de aceasta experimentează cu un cosmos fără Dumnezeu, cu familii-curcubeu, cu migraţia şi societăţile deschise", a spus Orban în discursul său, potrivit Agerpres.
Potrivit lui Orban, monumentul, o rampă lungă de 100 de metri şi lată de 4 metri sub nivelul solului care se termină într-un cub de granit pe o stradă de lângă clădirea parlamentului de la Budapesta, constituie un apel către naţiunile Europei Centrale de a-şi consolida alianţa şi de a se coaliza în jurul a ceea ce el numeşte "standardul polonez".
În Polonia, principalul aliat al Ungariei în Europa Centrală, Partidul Lege şi Justiţie (PiS) a urmat o platformă socială conservatoare şi a făcut din opoziţia faţă de "ideologia LGBT" un element esenţial al strategiei sale electorale.
Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului afirmă că în Ungaria ostilitatea faţă de persoanele LGBT a crescut de când Orban a câştigat un al treilea mandat, în 2018.
Viktor Orban însuşi critică rar homosexualitatea sau familiile de acelaşi sex, însă preşedintele parlamentului - aliat de cursă lungă al lui Orban - a echivalat adopţiile în cadrul familiilor de acelaşi sex cu pedofilia.
Săptămâna trecută, două drapele în culorile curcubeului au fost date jos de pe clădiri municipale din Budapesta, ceea ce a determinat Ambasada SUA să atenţioneze că grupările neonaziste nu ar trebui tolerate.
Potrivit Reuters, mulţi unguri consideră în continuare Tratatul de la Trianon drept o "traumă naţională", pentru că în urma semnării acestuia ţara a pierdut două treimi din teritoriu şi milioane de etnici unguri s-au văzut nevoiţi să trăiască în alte state, precum România, Slovacia, Austria şi Ucraina.
Pe laturile monumentului, vizitatorii pot citi denumirile a peste 12.000 de sate şi oraşe care făceau parte din Ungaria înainte de Tratat. Un bloc din granit ''spart'' în mai multe bucăţi are în centru o flacără.
Viktor Orban a acordat cetăţenie etnicilor unguri ce locuiesc în afara graniţelor Ungariei şi de asemenea dreptul de a vota în alegeri, parte a eforturilor sale de a restaura şubrezita mândrie naţională, notează Reuters. Voturile acestora l-au ajutat pe Orban să-şi asigure o puternică majoritate la recentele alegeri parlamentare.