Rezerva Federală a Statelor Unite va decide joi care este starea economiei americane și, în consecință, dacă mărește sau nu rata dobânzii. O măsură care poate arunca în aer economia mondială. O analiză L’Obs.
De mai multe luni, economiștii trag semnalul de alarmă. În ajunul zilei Z, joi, 17 septembrie, când Rezerva Federală (Fed) va lua decizia, tensiunile au ajuns la apogeu.
Joi, banca centrală americană va decide dacă mărește rata dobânzii. Și nu o va face decât dacă apreciază că economia Statelor Unite merge mai bine. În special, dacă cifrele șomajului sunt suficient de încurajatoare.
De ce această decizie, indiferent care va fi ea, trezește atâta îngrijorare?
1. Intervine într-un context tensionat: China, motorul economiei mondiale, cunoaște o încetinire puternică, iar țările emergente în majoritatea lor au indicatori slabi.
2. Dacă rata dobânzii crește în Statele Unite, mulți investitori, în căutarea de randamente mai bune, și care aveau banii plasați în țările emergente, se vor orienta din nou spre Statele Unite.
3. Țările emergente, care se împrumută mult în dolari, se vor trezi cu costuri mai mari de finanțare a economiilor lor.
4. Viceversa, dacă rata dobânzii nu crește, asta înseamnă că economia Statelor Unite nu merge bine. Deci nici restul țărilor.
Iată ce spun economiștii consultați de săptămânalul francez.
Jacques Attali:
Fostul consilier al lui Mitterand nu se teme că va fi catalogat drept „Casandră”. Pe 17 august, Attali scria pe blogul său:
„Lumea este în pragul unei mari catastrofe economice. Și nimeni nu vorbește despre asta.”
Primul pericol îl reprezintă China. Economistul nu ezită să vorbească despre „recesiunea chinezească”, deși țara asiatică păstrează încă ritmuri de creștere pozitivi (7% oficial, în jur de 2% potrivit economistului Patrick Arthus).
„Nimeni nu vede mai ales că ceea ce se petrece în China poate antrena, prin molipsire, o criză economică planetară, dacă nu acționăm rapid, în mod preventiv.”
Olivier Garnier, economist șef la Société Générale:
„Trebuie să remarcăm că țările emergente ies dintr-o perioadă în care au beneficiat de un mediu foarte prielnic. Exista atunci un boom economic chinez dublat de o creștere a prețurilor materiilor prime, plus o politică monetară ultra-acomodantă, care favoriza afluxul de capitaluri în economiile în dezvoltare. Vântul de optimism care a bătut în aceste țări în creștere le- ascund într-un fel vulnerabilitățile. Doar când vântul a bătut în sens invers au apărut problemele.”
Indiferent ce ar face Fed joi, zice Olivier Garnier, „efectul asupra piețelor emergente va fi defavorabil”.
Kaushik Basu, economist la Banca Mondială:
Pentru economistul șef al Băncii Mondiale, dacă Fed decide să crească rata dobânzii, aceasta va afecta țările emergente. Iată ce declara pe 8 septembrie:
„Nu cred că doar simpla creștere a ratei dobânzii va determina ea singură o criză majoră, dar va produce turbulențe imediate.”
Claudio Borio, Banca Reglementelor Internaționale:
„Ceea ce vedem nu sunt cutremure izolate, ci eliberarea unei presiuni care s-a acumulat gradual de-a lungul anilor, de-a lungul marilor falii.”
Christine Lagarde, directoarea Fondului Monetar Internațional:
„FMI crede că Fed trebuie să se asigure că datele (economiei americane - n.r.) sunt sigure. Că nu există nici o incertitudine nici pe frontul stabilității prețurilor, nici pe cel a pieței de muncă și al șomajului, înainte de a lua decizia.”