O nouă categorie de angajați va putea ieși mai repede la pensie. Noile prevederi se aplică de la 1 ianuarie 2023

O nouă categorie de angajați va putea ieși mai repede la pensie. Noile prevederi se aplică de la 1 ianuarie 2023 Pensionari. Sursa foto: Arhiva EVZ

O nouă categorie de angajați va putea ieși mai repede la pensie față de ceilalți, potrivit noilor prevederi introduse în legislație și care se aplică începând la 1 ianuarie 2023. Sunt vizați cei care lucrează în industria grea.

Legea nr. 351/2022 stabilește introducerea în categoria locurilor de muncă speciale a celor care lucrează în industria construcției de mașini, ceea ce înseamnă că aceștia se pot pensiona mai repede. Recent, s-a decis ca și dansatorii, soliștii de balet, balerinii și acrobații să poată ieși la pensie la vârsta de 40 de ani.

Cine poate ieși mai repede la pensie

Astfel, românii care se vor putea pensiona mai repede sunt cei care lucrează la turnarea pieselor și lingourilor de oțel, în turnătoriile de oțel, la turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase și pieselor cu modele ușor fuzibile în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase și turnătoriilor de precizie.

De asemenea, sunt vizați românii care se ocupă de forjarea pieselor pe ciocane de peste două tone forță în secțiile de forjă sau de turnarea cuzineților din aliaje neferoase pe suport de oțel în turnătoriile de cuzineți. În plus, se ia în calcul și activitatea desfăşurată de către ingineri, subingineri şi tehnicieni, pe durata a cel puţin 50% din timpul normal de muncă, în secţiile de producţie respective.

Ne puteți urmări și pe Google News

Același tratament se va aplica și pentru activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție ale minelor de minereuri, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice extracției minereurilor.

Și minerii vor beneficia de aceleași condiții de pensionare

Aceștia sunt: adjunct şef carieră, adjunct șef depozit, adjunct șef uzină, artificier, automacaragiu, buldozerist, electrician, electrician subteran, electromecanic, electromecanic subteran, electromecanic turbosuflantă, electronist, excavatorist, frezor, inginer, inginer conducător formație de lucru, inginer șef investiții, inginer șef producție, instalator, laborant, lăcătuș, lăcătuș mecanic, lăcătuș mecanic subteran, macaragiu, maistru, manipulant, mecanic, mecanic mașini utilaje, mecanic subteran, miner subteran, miner suprafață, muncitor necalificat, muncitor necalificat subteran, operator preparare, operator preparare subteran, prelucrător așchiere, revizor tehnic, șef carieră, șef laborator control tehnic de calitate, șef depozit, șef secție, șef uzină, strungar, subinginer, subinginer conducător formație de lucru subteran, sudor, sudor subteran, tehnician.

În aceeași categorie a locurilor de muncă speciale vor fi incluse activitățile de trefilare, inclusiv prin decaparea cu acizi, desfășurată de către persoanele încadrate în muncă la S.C. ArcelorMittal Roman.

De la 1 ianuarie 2023, va fi asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001 în care salariaţii au desfășurat unele dintre activitățile amintite în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I de muncă, potrivit avocatnet.ro.