Minerii din Oltenia MOR pe capete: „Sunt mii de mineri au contribuit intre 35 și 40 de ani la Sistemul Public de Pensii, dar care au murit și n-au mai apucat să beneficieze de contribuția lor"

Minerii din Oltenia MOR pe capete: „Sunt mii de mineri au contribuit intre 35 și 40 de ani la Sistemul Public de Pensii, dar care au murit și n-au mai apucat să beneficieze de contribuția lor"

Un salariat al Complexul Energetic Oltenia a făcut infarct și murit în această dimineață, la ieșirea din schimbul trei. În urmă cu patru zile, un alt angajat al SE Turceni (Complexul Energetic Oltenia) a făcut infarct, înainte de a intra în schimb.

Dumitru Fotău, în vârstă de 55 de ani, lăcătuș care supraveghea transportul cu bandă, a făcut infarct în momentul în care se îndrepta cu un coleg al său spre maşina care urma să-i ducă la sediul administrativ al unității, de la locul de muncă.

O echipă a SMURD a încercat să-l resusciteze timp de câteva zeci de minute, însă fără rezultat. Decesul angajatului a fost declarat în jurul orei 8.00, în această dimineața.

ITM Gorj va începe cercetările în acest caz, angajatul CEO fiind în timpul serviciului când a decedat.

Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari a explicat de ce or la muncă atât de mulți și atât de des în ultimii ani, minerii și energeticienii din C.E.Oltenia, conform newteam.ro

„De ce s-a ajuns ca la C.E.Oltenia să fie media de vârstă atât de îmbătrânită, adică 50 de ani? De ce minerii și energeticienii din C.E.Oltenia nu beneficiază de modificările din noua Lege a Pensiilor pentru a le redusă vârsta de pensionare, așa cum le este redusă altor categorii socio-profesionale din România? Și nu în ultimul rând, ținând cont de faptul că se aruncă bani pe tot felul de studii de sociologie nejustificate, de ce nu se poate face un studiu sociologic pentru a afla care este speranța de viață a minerilor și energeticienilor din C.E.Oltenia, după 25 sau 30 de ani de muncă?”

Dacă luăm în calcul numai ultimul deces al colegului de la Jilț Sud care avea 55 de ani, se pot trage niște concluzii, spune liderul sindical.

  La 55 de ani, salariatul Complexului Energetic Oltenia avea cel puțin 35 de ani de vechime, iar dacă a lucrat și în ture de noapte, cel puțin 8 ani din cei 35, i-a lucrat numai noaptea! Asta înseamnă că cel puțin 8 ani din viața acestui om, nu a dormit, și a muncit pe întunericul, frigul și umezeala nopților, în zgomotul infernal al utilajelor pe care le supraveghea și exploata! Care este speranța de viață a unui miner sau energetician din C.E.Oltenia, în vârstă de 55 de ani, cu cel puțin 35 de ani de vechime lucrați în frig, caniculă, ploi, vânt, umezeală, zgomot infernal și praf respirat, în comparație cu un alt om cu aceeași vârstă și aceeași vechime, dar din altă categorie socio-profesională, care lucrează în condiții de muncă normale și mult mai ușoare?

Faceți acest studiu și veți vedea că speranța de viață a noastră, după această vârstă, este una extrem de redusă, doamnelor și domnilor guvernanți, senatori și deputați! Sunt mii de mineri și energeticieni care au contribuit intre 35 și 40 de ani la Sistemul Public de Pensii, dar care au murit și n-au mai apucat să beneficieze de contribuția lor, după o viață de muncă grea, în condițiile de care v-am scris mai sus!

Iar dacă o să lăsați mai departe această nedreptate pe această categorie disprețuită a minerilor și energeticienilor din C.E.Oltenia, înseamnă că ne condamnați cu cinism să muncim până la moarte!”, a mai spus Manu Tomescu.  

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News