Melanomul malign reprezintă un tip foarte agresiv de cancer al pielii, fiind depistat mult prea târziu, de cele mai multe ori. Dacă boala este depistată prea târziu, în stadii avansate, tratarea va fi mult mai dificilă, la fel ca vindecarea pacientului. Descoperită din timp, boala poate fi tratată mai ușor, de aceea este important să apelăm la un control dermatologic, cel puțin o dată pe an.
Medicul Mirela Miertoiu atrage atenția asupra afecțiunii de melanom malign, care afectează un număr tot mai mare de indivizi, potrivit doctorulzilei.ro.
Dacă boala este depistată prea târziu, în stadii avansate, tratarea va fi mult mai dificilă, la fel ca vindecarea pacientului. Descoperită din timp, boala poate fi tratată mai ușor, de aceea este important să apelăm la un control dermatologic, cel puțin o dată pe an.
Cancerul de piele poate fi vizibil la nivelul ochilor sau chiar a unghiilor
Din cauza faptului că melanomul are o fază de metastază rapidă, descoperirea tardivă a acestuia ar putea fi fatală. Alunițele, cum sunt cunoscute popular, au nevoie de un tratament special, mai ales dacă ne expunem razelor soarelui.
Indiferent de sezon, trebuie să utilizăm o cremă de protecție solară, de fiecare dată când părăsim locuința.
Deoarece melanomul poate apărea în diferite zone ale corpului, unii pacienți se pot confrunta cu apariția lor la nivelul unghiilor sau chiar a feței, context în care acesta este deosebit de periculos.
Dacă aveți o pată de culoare neagră la nivelul unghiei, care nu a apărut ca urmare a unui traumatism, atunci ar fi bine să consultați un medic specialist.
Povara melanomului în România și în lume
Incidența melanomului este în creștere, în ultimii ani, din cauza expunerii repetate la soare, fără protecție solară, a schimbărilor climatice și obiceiului bronzării artificiale, la solar. Dintre cancerele de piele, melanomul este cel mai agresiv: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic (în stadiu avansat) își pierd viața în primul an de la diagnostic.
Depistat la timp, melanomul poate fi vindecat în 98% dintre cazuri. Screeningul joacă un rol major în diagnosticarea precoce a bolii. Un rol important în prevenție îl are dermatoscopia – o investigația non-invazivă, nedureroasă, care durează câteva secunde.
Dermatoscopia poate depista la timp modificările îngrijorătoare ale alunițelor și poate înclina balanța diagnosticului de malignitate sau benignitate. Investigația permite examinarea alunițelor cu o mărire a imaginii acestora de 20 de ori – până la 120 de ori, observându-se microscopic dispoziția pigmentului și a vaselor de sange și permițând astfel diagnosticarea precoce a melanomului și a leziunilor precanceroase cutanate.
Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu melanom
În ultimele decenii, frecvența melanomului a crescut de peste 15 ori, afectând din ce în ce mai mulți tineri.
Conform Skin Cancer Foundation, pe plan mondial, în fiecare oră, o persoană cu melanom moare, iar pentru 2015 a fost estimat un număr de 9.940[1] de persoane decedate ca urmare a diagnosticării cu această formă de cancer. În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistați cu această formă de cancer mor anual. De altfel, țara noastră înregistrează o incidență în creștere în ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanom.
Oricine poate dezvolta un melanom cutanat, dar riscul este mai mare în funcție de factorii genetici, de mediu și care țin de stilul de viață. Sunt mai predispuse persoanele cu pielea, ochii și părul deschise la culoare, cei care prezintă factori genetici favorabili bolii: prezența a numeroase alunițe, antecendente personale sau în familie de tumori cutanate. Cei care au suferit arsuri solare grave și repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani ori cei care au obiceiul bronzării artificiale, la solar, sunt expuși pericolului.