Multe femei musulmane au recunoscut întâmplarea de la Koln, din ajunul Anului Nou, când sute de femei au fost agresate, în viaţa lor de zi cu zi. Ce s-a întâmplat atunci nu este nimic nou şi totul începe din copilărie, mărturiseşte Nalan Sipar.
"Trebuie să ieși afară", îmi spune imamul, cu câteva minute înainte de a-i cununa pe prietena mea și viitorul ei soț după tradiția islamică.„Nu“, îi răspund eu. „Rămân aici“. Așteptăm să vină martorul, care rămăsese blocat undeva în traficul haotic din Istanbul. Dar pentru că imamul trebuie să se grăbească la următoarea cununie, suntem nevoiți să facem rost rapid de un alt martor. La întrebarea mea, dacă nu pot să fiu eu martorul, imamul îmi răspunde cu o privire acuzatoare. Într-un final, fiul de 18 ani al unui vecin, care nu o cunoaște nici pe prietena mea și nici pe viitorul ei soț, este obligat să intre în acest rol. Dar nu contează. Principalul lucru este că s-a găsit un bărbat pe postul de martor. Cuvântul lui contează. Al meu, nu", povesteşte tânăra.
Aceasta povesteşte că acest dispreţ l-a resimţit încă din copilărie. În timp ce circumcizia băieţilor este sărbărorită cu mare fast, ca fiind primul pas spre maturitate, tinerele primesc o palmă “simbolică” în prima zi a ciclului menstrual, de la mamele lor, cu mesajul: “Începând de acum înainte eşti femeie, de aceea trebuie să te comporţi cum se cuvine”. Femeile respectă întocmai tradiţia, conformându-se după principiul. :„Cine nu își bate fata, ia bătaie de la viață“. În această societate, tinerele trebuie să fie supuse tatălui, apoi soţului şi să fie umilă în faţa întregii societăţi.
Defniţia femei de a fi slabă este propagată încă din copilărie şi încurajează bărbaţii să facă exact ce vor ei cu ele. Mulţi dntre bărbaţii care au luat parte la hărţuirile din Koln, de Anul Nou, au un astfel de istoric. Nu are importanţă de unde vin, cât au locuit în Germania sau care este stautul lor, susţine tânăra, relatează flux24, citând dw.com.
Singurele care cunosc această problemă sunt femeile. Ele trebuie să critice rolul pe care socitatea musulmană îl acordă femeilor. Ce s-a întâmplat la Koln nu este nimic nou. Ele cunosc acest comportament din Istanbul sau Cairo. Fiecare om are dreptul la o viață liniștită. Nu este vorba despre apărarea în fața imigranților din țările islamice. Sigur că oamenii care fug din fața războiului merită solidaritatea și sprijinul nostru, mai ales familiile și femeile cu copii. Acești copii nu au nicio vină și este de datoria noastră să-i ajutăm.
Imigraţia aduce cu ea o serie de probleme, pe care nu avem voie să le ignorăm, susţine ea. Trebuie să ne ferim de a vedea lumea în alb și negru. Lucrurile sunt complicate și toți suntem individual diferiți. Noaptea de Revelion de la Köln a clarificat un lucru: trebuie să spunem lucrurilor pe nume, mai mult ca niciodată, fără să en acuzăm de rasism.Trebuie să luăm în serios grijile și temerile tuturor oamenilor.