Proiectul de modificare a legii Educației se referă la profesorii care sunt acuzați că au comis acte de violență asupra elevilor.
Astfel, profesorii care fac obiectul unor cercetări disciplinare, în care sunt verificate acuzații de violență verbală sau fizică, comise împotriva unor elevi, ar urma să fie suspendați pe toată durata derulării anchetei.
Profesorii care se află în această situația, vor primi salariu pentru perioada suspendării, se mai arată în actul supus dezbaterii publice.
Cel mai important aspect se referă la un cadru didactic găsit vinovat că a exercitat fapte de violență fizică și verbală împotriva unor elevi. Aceștia vor primi interdicție timp de zece ani să mai predea la catedră.
”Cadrul didactic găsit vinovat de faptele de violență prevăzute la art. 204, lit a. și b. nu vor mai putea preda în nici o unitate de învățământ timp de 10 ani”, se arată în proiectul de modificare a Legii Educației.
Sancțiuni grave pentru profesorii violenți
În cazul dascălilor care vor fi găsiți vinovați pentru acte de violență comise împotriva elevilor, pe lângă sancțiunea dispusă, aceștia nu vor mai putea să profeseze timp de zece ani.
”Pentru fapte referitoare la acte de violență fizică și/sau verbală și orice activități/atitudini care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a elevilor, acesta nu poate exercita nicio activitate didactică în sistemul de învățământ, timp de 10 ani”, mai prevede proiectul de lege.
Timp de zece zile, orice persoană interesată, profesori, școli sau sindicate, vor putea depune amendamente cu privire la noile modificări care se intenționează a fi aduse Legii Educației Naționale.
Ministrul Educației se teme de procese
Ministrul Ligia Deca a venit cu primele explicații la aceste noi modificări. Demnitarul a spus că un dascăl suspendat pe anchetei disciplinare, care nu va fi găsit vinovat, se va putea adresa Justiției, pentru recuperarea drepturilor salariale.
Din acest motiv, spune Deca, salariul profesorului suspendat va fi plătit în continuare, până la o concluzie finală a anchetei disciplinare.
”Am introdus o prevedere prin care profesorii cercetați pentru violență împotriva elevilor să nu mai poată desfășura activități didactice cu elevii cu păstrarea drepturilor salariale, pentru că dreptul la muncă nu poate fi negat constituțional. Nu ne mai dorim ca profesorii violenți sau care se presupune că au fost violenți, să aibă expunere la clase în comunitatea școlară”, a comentat ministrul Educației, arată edupedu.ro.