O misiune a FMI vine la Chișinău. Teme importante pe agenda discuțiilor, cruciale pentru aderarea la UE

Republica Moldova. O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI) va efectua o vizită în Republica Moldova. Misiunea este așteptată la Chișinău în perioada 1‐11 octombrie 2024. Echipa de experți va fi condusă de Alina Iancu.

FMI va analiza evoluțiile recente din economie

Scopul principal al experților FMI este de a analiza evoluțiile recente din economie. Totodată, misiunea va evalua perspectivele și riscurile la nivel macroeconomic. La fel, echipa de experți se va informa despre progresul atins în implementarea acțiunilor convenite în cadrul programului susținut de FMI.

Guvernul RM/Sursa foto: gov.md

Misiunea FMI va purta discuții în contextul a celei de‐a șasea evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), precum și evaluării a doua a programului susținut prin Mecanismul de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate (RSF).

Colaborarea FMI cu Republica Moldova

Programul autorităților moldovenești, susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF și EFF, are o durată de 40 luni. Acesta a fost aprobat la 21 decembrie 2021. În luna mai 2022 a fost majorat volumul total de creditare până la circa 805 milioane dolari SUA (594,3 milioane drepturi speciale de tragere (DST)), din care circa 608 milioane dolari SUA (449,1 milioane DST) au fost deja debursate.

În afară de aceasta, în decembrie 2023 a fost aprobat un program nou, susținut prin mecanismul de finanțare RSF, în valoare de circa 175 milioane dolari SUA (129,4 milioane DST), din care au fost deja debursate circa 44 milioane dolari SUA (32,3 milioane DST).

Bani, dolari americani/Sursa foto: Arhiva EvZ

Finanțarea în baza ECF prevede o rată anuală a dobânzii de zero la sută, o perioadă de grație de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de zece ani, iar finanțarea în baza EFF prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST, un termen de rambursare de zece ani și o perioadă de grație de patru ani și jumătate.

Finanțarea în baza RSF are un termen de rambursare de 20 ani și o perioadă de grație de zece ani și jumătate, pe parcursul căreia nu se achită suma principală.

Fondul Monetar Internațional este o organizație internațională cu 188 de state membre. Aceasta a fost constituită prin Tratatul de la Bretton Woods din iulie 1944. Activitatea FMI are ca scop principal promovarea unei economii mondiale sănătoase.