Ministrul Educației, Ligia Deca a anunțat că elevii vor avea o materie nouă la școală, unde vor învăța să devină mai responsabili. De asemenea, prin această nouă disciplină școlară elevii vor deprinde competențe civice, prin care își vor putea educa și părinții și bunicii.
Ligia Deca a schimbat curriculumul național, adică totalitatea disciplinelor studiate la școală, prin introducerea unei materii noi.
”Pe lângă științe exacte, cultură și artă, școala are rolul de a-i învăța pe elevi cum pot deveni adulți responsabili. Adulții care își cunosc drepturile sunt mai preocupați de societatea în care trăiesc. Le pasă de mediul înconjurător și dau dovadă de respect față de ceilalți oameni. Școala le va insufla elevilor aceste valori - de aceea, am inclus în curriculum-ul național noi competențe civice și de protejare a mediului”, a scris Ligia Deca.
Ministrul Educației mai dorește ca elevii să se disciplineze pentru respectarea mediului încă de mici, iar prin acest lucru să își oblige părinții sau bunicii, la o evoluție, în acest sens.
”De ce este importantă educația civică? Cu acest instrument, elevii vor fi mai conștienți de lumea în care trăiesc și vor dezvolta abilități folositoare pe tot parcursul vieții. Ei vor ști care este rolul lor în societate și vor fi mai încrezători să acționeze când va fi nevoie”, a mai scris Deca.
Elevii vor studia și despre Holocaust
La începutul acestui an, Ministrul Educației a semnat un ordin de ministru, prin care se modifică programa școlară.
Elevii din toate clasele de liceu vor studia despre Holocaust și despre crimele comise de regimul nazist împotriva populației evreiești.
Cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Ligia Deca a anunțat că noua materie se va preda câte o oră, în fiecare săptămână.
”Începând cu anul școlar 2023-2024, disciplina Istoria evreilor. Holocaustul va fi cuprinsă în planurile-cadrul ale învățământului secundar superior”, a precizat Deca.
Despre importanța acestui fapt a vorbit și premierul Nicolae Ciucă, la un summit care a avut loc, marți la București.
”Asumarea, de către statul român, a trecutului său traumatic din perioada Holocaustului a început odată cu adoptarea, în 2004, a raportului final al Comisiei internaționale Elie Wiesel. Recomandările conținute în raport ne-au determinat să luăm măsuri imediate și ferme pentru implementarea lor”, a spus premierul Ciucă.