O mare familie: gardienii puscariilor din Romania

O mare familie: gardienii puscariilor din Romania

Directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor este acuzat ca deschide usile institutiei pentru rude si "favoriti".

Directorul general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), procurorul Alexandru Serban, a intrat din nou in vizorul Corpului de Control al Ministerului Justitiei.

Pentru a doua oara in acest an si pentru aceleasi motive: presupuse interventii in desfasurarea mai multor concursuri de angajare in sistemul penitenciar, astfel incat sa fie declarati castigatori candidatii indicati de el.

Controalele privind angajarile de la penitenciare se deruleaza pe fondul nepotismului care, potrivit unui studiu al Ministerului Justitiei (MJ), ar fi atins proportii uriase: 4.500 de angajati ai ANP au recunoscut ca au cel putin o ruda in sistem.  

Sora si cumnatul la inchisori din Craiova

Un prim raport al inspectorilor MJ, incheiat in luna aprilie 2007, ajungea la concluzia ca este posibil ca directorul ANP sa fi facut presiuni pentru ca doua rude ale sale, sora si cumnatul, dar si proprietara apartamentului in care locuiesc acestia, sa fie angajati la inchisori din Craiova.

In acelasi document se mentioneaza si posibila fraudare a unui concurs de angajare a unui sef de birou in cadrul penitenciarului din Bacau, castigat de sotia procurorului-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT), Codrut Olaru. Raportul Corpului de Control a ajuns la Parchetul General, iar informatiile cuprinse in el sunt verificate de procurori.

Acum insa, inspectorii MJ trebuie sa verifice o alta posibila frauda care ar fi fost comisa chiar la inceputul acestei luni. Mai intai, ANP a scos la concurs un post de ofiter la Serviciul de Cooperare Internationala si Programe.

La finalul concursului s-au anuntat insa doi castigatori in loc de unul, iar directorul Alexandru Serban a creat inca un post pentru candidatul de pe locul doi: Aurora-Emanuela Toma, in varsta de 24 de ani, din Iasi.

Surse din ANP ne-au declarat ca s-a ajuns la aceasta „solutie” dupa ce directorul Serban ar fi incercat sa-i convinga pe membrii comisiei de examinare ca persoana respectiva trebuie sa primeasca o nota mai mare decat ceilalti candidati. Motivul - „a fost impusa de Ministerul Justitiei”.

Doi dintre membrii comisiei de examinare ar fi refuzat sa asculte insa aceste indemnuri, iar pe 29 iunie s-au anuntat public rezultatele finale ale concursului: candidatul clasat pe primul loc, Gabriela Soreanu, care primise 150,6 puncte, a fost declarat „admis”, in timp ce Aurora-Emanuela Toma, cu 144,4 puncte, figura ca „respins”.

Patru zile mai tarziu, pe 2 iulie, ANP a dat publicitatii „rezultatele definitive” ale concursului. Notele acordate celor doua candidate erau exact aceleasi, numai ca, de aceasta data, si Aurora-Emanuela Toma, clasata in continuare pe locul 2, figura ca „admisa”.

Explicatia oferita de ANP: „Avand in vedere decizia directorului general al ANP nr. 550/27.06.2007 privind suplimentarea posturilor scoase la concurs, ambele candidate se declara „ADMIS”„. Astfel, „protejata ministerului” a ajuns sa fie angajata pe un post care nu a fost scos niciodata la concurs.

Chiuariu se enerveaza, dar dispune control

Initiativa pentru o Justitie Curata (IJC) - o uniune formata din sase organizatii nonguvernamentale sub egida Coalitiei pentru un Parlament Curat - a cerut Ministerului Justitiei sa verifice modul in care s-a desfasurat acest concurs.

Mai intai, ministrul Chiuariu a somat persoanele care fac parte din IJC „sa-si asume public responsabilitatea pentru afirmatiile” legate de posibila fraudare a concursurilor.

Apoi, a precizat ca a cerut Corpului de Control sa verifice conditiile in care s-a desfasurat concursul organizat de ANP in perioada mai-iulie.

Ne puteți urmări și pe Google News