Ksenia Sobchak va participa la alegerile prezidențiale din Rusia în 2018. Acest lucru a fost dat publicității astăzi printr-o scrisoarea expediată de prezentatoarea TV către revista rusă Vedomosti. Zvonurile despre înaintarea lui Sobchak în alegeri au apărut la începutul lunii septembrie.
Administrația prezidențială a menționat că Kremlinul a luat în calcul candidatura unei femei ca „partener de sparring” pentru Putin. Unele surse au numit-o atunci pe Sobchak. Jurnalista însăși a numit această informație o „încercare de o discredita”.
„M-am săturat să tac. De câteva luni mă gândesc la asta. Și nu pentru că așa sunt femeile – ele încearcă totul pe ele însăși, ci pentru că așa sunt eu – percep toate oportunitățile ca pe o provocare. În cei cinci ani care au trecut de la valul de protest din anul 2012, opiniile mele politice s-au format și sunt pregătită să vorbesc despre ele, să le apăr la cel mai înalt nivel.
Sunt Ksenia Sobchak, am 35 de ani, și toată viața mea am locuit și lucrat în Rusia și mie nu-mi este indiferent ce va fi cu țara mea. Îmi asum responsabilitatea pentru toate acțiunile din arena publică și, realizând toate riscurile și dificultățile incredibile ale unei astfel de sarcini, am decis că participarea mea la alegerile prezidențiale ar putea fi într-adevăr un pas spre transformarea mult prea necesară a țării noastre.
Spre deosebire de încercările oficialilor de a mă compromite și de a mă folosi în propriile scopuri, contrar atacurilor din partea unora din prietenii mei liberali, nominalizarea mea poate, și ar trebui să fie, utilă atât pentru opoziție, cât și pentru întreaga societate. În viitorul apropiat, evident, va trebui să-mi explic de multe ori poziția, așa că vreau să-mi prezint imediat principalele argumente.
„Merg la alegeri, nu doar ca un candidat, ci ca o voce a tuturor celor care nu pot deveni candidați. Sunt gata să dau voce pretențiilor care sunt în sistemul politic actual. Sunt gata să difuzez mesajele stângei, cât și dreptei, pentru că problema corupției, problema necontrolării și inamovibilității puterii – este mai mult decât diferențele noastre ideologice. Astăzi este imposibil ca, în cadrul alegerilor, să discutăm în mod normal soluțiile la toate problemele noastre, deoarece nu toate forțele politice sunt în termeni egali, dar aceasta înseamnă că trebuie să vorbim mai activ și mai tare despre problemele noastre.
Invit toate forțele politice să-mi folosească nominalizarea ca tribună, să-mi prezinte pretențiile față de situația actuală. Aceasta nu este o companie „pentru Sobchak”, aceasta este o companie împotriva modului în care se organizează astăzi viața noastră politică și socială
Spre deosebire de veșnicii candidații, care trebuie să explice de ce sunt vrednici de a fi președinți ai Federației Ruse, sarcina mea este simplă – trebuie să explic de ce abordez rolul candidatului „Împotriva tuturor”.
Niciunul dintre candidații așa-numitei opoziții nu a căzut sub masca represivă a puterii. Nici unul dintre ei nu au fost reținuți, ei nu au fost percheziționați, nu le-a a fost confiscat nimic. Toți trăiesc sub o formă de finanțare de stat. Ei merg la urne – pentru că nu știu să facă altceva, pentru că nu pot câștiga nimic din alte activități.
Sunt împotriva revoluției. Dar sunt un bun facilitator și organizator. Aleksei Navalny a propus puterii actuale o plecate pașnică – așa este bine, este foarte important să consolidăm procedura de înlocuire a puterii în țară. Dar ei nu-l vor crede, dar pe mine mă vor crede. Pot să vorbesc cu toată lumea și pentru că personal cunosc o bună parte din elita rusească și pentru că sunt jurnalist – a cărui profesie este să discute cu toată lumea,” se menționează în scrisoarea lui Sobchak.
O confruntare politică între actualul lider de la Kremlin și Ksenia Sobciak readuce în lumina reflectoarelor o filă din biografia lui Putin strâns legată de familia prezentatoarei. Mai precis, Vladimir Putin l-a considerat pe tatăl Kseniei Sobciak, Anatoly Sobciak, primarul Sankt Petersburgului între 1991 și 1996, ca fiind unul dintre mentorii săi.
Mai mult, președintele Rusiei a fost viceprimarul Sankt Petersburgului în mandatul lui Anatoly Sobciak, care a fugit din Rusia în 1996, după ce a devenit protagonistul unor investigații penale. Fostul primar al Sankt Petersburgului, orașul de baștină al lui Putin, s-a întors în Rusia în 1999, după ce liderul de la Kremlin a ocupat fotoliul de premier, murind însă peste un an, în martie 2000. Moartea lui Sobciak a trezit la acea dată suspiciunea că fostul edil ar fi fost otrăvit.