O insurgență anti-rusă în Ucraina susținută de Occident ar putea fi puțin probabilă

O insurgență anti-rusă în Ucraina susținută de Occident ar putea fi puțin probabilăSursa: Palinchak | Dreamstime.com

Pe măsură ce invazia asupra Ucrainei de către forțele armate ruse continuă să se desfășoare, unii comentatori occidentali au început să speculeze despre posibila lansare a unei insurgențe anti-ruse de către populația ucraineană.

Acest tip de speculație nu este nerezonabilă. Într-adevăr, având în vedere disparitatea lor în mărime și putere, o confruntare simetrică între cei doi beligeranți pare de neconceput. Pur și simplu nu se poate imagina că o confruntare militară directă între forțele militare ruse și ucrainene ar putea avea ca rezultat altceva decât o victorie răsunătoare pentru Moscova. Cu toate acestea, deși ascensiunea unei insurgențe armate anti-ruse în Ucraina este posibilă, este puțin probabil ca aceasta să fie de amploare și chiar mai puțin probabil să reușească.

La prima vedere, Ucraina pare un caz de manual pentru o posibilă insurgență. În afară de Rusia, este cea mai mare țară din Europa după masă, cu o populație de aproape 50 de milioane de locuitori. Chiar și în cele mai favorabile condiții, rușilor le-ar fi greu să o ocupe și să-l controleze fără acordul populației locale.

Mai mult, Ucraina are granițe cu șapte țări, inclusiv Rusia, dintre care patru — Ungaria, România, Slovacia și Polonia — sunt membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Apropierea geografică a unei mulțimi de baze NATO ar permite cu ușurință agențiilor de informații occidentale să furnizeze populației locale materiale de război, inclusiv hardware militar avansat și alte provizii. În sfârșit, din cauza războiului prelungit din Donețk și Lugansk, armata ucraineană a acumulat o experiență semnificativă în insurgență în ultimul deceniu.

Sursa foto: EPA/YURI KOCHETKOV

Cu toate acestea, după cum avertizează profesorul de la Universitatea Brown, Lyle Goldstein, într-un articol recent, lucrurile nu sunt niciodată simple în război. Deși nu mai puțin de patru state NATO se învecinează cu Ucraina, alianța militară va trebui să manifeste o mare prudență. Folosind aceste state pentru a înarma insurgenții ucraineni, puterile occidentale vor trebui să asigure un grad maxim de negare plauzibilă.

Experiența Federației Ruse

În cazul în care Rusia ar determina că țările occidentale folosesc aceste puteri NATO ca state de primă linie într-un nou Război Rece, ar putea fi tentată să lanseze operațiuni militare împotriva lor – un act care s-ar putea transforma într-un război regional scăpat de sub control. De asemenea, este probabil ca aceste state membre NATO din prima linie să reziste apelurilor de a fi implicate în acest conflict, care ar putea duce la un război regional mai larg.

Mai mult, deși numeroase regiuni ale Ucrainei sunt atacate în acest moment, este îndoielnic că armata rusă va încerca să ocupe întreaga țară. Astfel, este puțin probabil ca Moscova să încerce să-și extindă controlul dincolo de regiunile în mare parte pro-ruse din estul Ucrainei. O astfel de strategie ar asigura că trupele ruse vor opera într-un mediu în mare măsură prietenos și ar face dificilă operarea eficientă a insurgenților ucraineni oriunde la est de Kiev.

În sfârșit, Forțele Armate Ruse au acumulat o experiență substanțială în contra-insurgență în epoca post-Război Rece, luptând în număr mare în Cecenia și Siria, precum și în diferite regiuni ale Africii prin intermediul Grupului Wagner.

Pe scurt, cu excepția cazului în care rușii își continuă strategia și nu încearcă să preia puterea asupra întregii țări, puterile occidentale probabil vor avea dificultăți să organizeze și să susțină o insurgență armată concertată pe teritoriul ucrainean. Războiul este în mod inerent imprevizibil, așa că orice se poate întâmpla în următoarele săptămâni și luni. Cu toate acestea, înfrângerea rușilor în orice context militar va necesita mulți ani de război extrem de brutal, sângeros și aprig, potrivit Intel News.

Ne puteți urmări și pe Google News