Nimeni nu a auzit de ea și nimeni nu a știut proporțiile abaterilor legale până în momentul publicării investigației realizate de Environmental Investigation Agency (EIA). România este punctul principal de intrare în Europa a comerțului ilegal cu gaze HFC refrigerante.
Cea mai mare infracțiune din Europa zguduie instituțiile autoritare cu desăvârșire. A fost măsluită atât de bine încât nimeni nu a știut despre ea. România este punctul principal de intrare în Europa a comerțului ilegal cu gaze fluorurate, fabricate în China, care sunt transportate prin Turcia sau Ucraina, arată investigația EIA.
Pericolul care atârnă asupra climei, în cazul comerțului ilegal menționat, echivalează cu traficul anual a 6,5 milioane de autoturisme. "În timp ce omenirea se îndreaptă către o creştere a temperaturii medii globale de 3 grade Celsius, mult mai mult decât limita de 1,5 grade Celsius recomandată prin Acordul de la Paris, ambiţiile europene de combatere a schimbărilor climatice sunt aruncate în aer de un fenomen aproape necunoscut: comerţul ilegal cu hidrofluorocarburi (HFC). Un nou raport lansat azi de Environmental Investigation Agency (EIA) arată că potenţialul impact asupra climei al acestui tip de comerţ ilegal ar putea ajunge la echivalentul a 6,5 milioane de maşini care circulă în trafic timp de un an", arată activiștii de mediu.
Gazele erau transportate în bagajele aflate în autocare
România este punctul principal de intrare în Uniunea Europeană a gazelor HFC refrigerante. EIA a descoperit o rețea de intermediari implicați în comerțul ilegal. Agenția a semnalat problema mitei, care a fost oferită în repetate rânduri autorităților astfel încât transportul să poată trece peste graniță.
Anchetatorii arată că s-au infiltrat în România pentru a putea urmări comerțul ilegal, de altfel foarte profitabil, și au descoperit numeroși reprezentanți dispuși să încheie tranzacții cu privire la furnizarea ilegală a gazelor HFC - deseori în cilindri de unică folosință, care, în prezent, sunt interziși în Uniunea Europeană.
Comercializarea HFC-404A, un gaz refrigerant foarte puternic, care nu poate fi folosit, legal, în instalații mari de refrigerare, a înregistrat creșteri semnificative. Agenția arată că, în anul 2020, acesta a reprezentat o treime din totalul capturilor de gaze refrigerante.
Potrivit investigației EIA, gazele ilegale erau transportate și în compartimente ale bagajelor din autocare, însă fără ca șoferii și pasagerii să aibă cunoștință de existența acestora în automobil.
Comerțul ilegal cu HFC echivalează cu 30 de milioane de tone de CO2
În anul 2014, oficialii europeni au decis interzicerea HFC, o familie de gaze sintetice cu efect de seră de mii de ori mai puternice decât CO2 şi folosite în frigidere, aparate de aer condiţionat, protecţie împotriva focului, aerosoli şi spume. Însă, pe fondul creșterii prețurilor și a diminuării stocurilor de produs, comerțul ilegal a luat amploare.
Anchetatorii EIA notează că volumul comerțului ilegal cu gazele menționate, care intră în Uniunea Europeană cu precădere prin România, reprezintă echivalentul a 30 de milioane de tone de CO2.
"Nu e nicio exagerare să spunem că stabilitatea societăţilor umane în viitor e la limită, iar timpul se scurge fără să luăm măsuri semnificative de combatere a schimbărilor climatice. Nu ne permitem niciun pas greşit în eforturile de a ţine creşterea temperaturii sub 1,5 grade C, iar amploarea comerţului ilegal cu gaze fluorurate ar trebui să sune alarma în UE - asta e cea mai mare infracţiune de care nu a auzit nimeni, iar asta trebuie să se schimbe repede. Comerţul ilegal este înfloritor şi pentru că investigaţiile şi amenzile sunt rare şi nu sunt pe măsura profiturilor din acest comerţ. În special corupţia la punctele de trecere din România trebuie rezolvată cu prioritate", susţine Clare Perry, director de Campanii Climatice la EIA.
"Turcia pare să joace un rol important ca ţară sursă pentru importurile de HFC în 2018 şi 2019. De asemenea, numărul companiilor care raportează importuri de HFC s-a dublat din 2018 până în 2019, de la 895 la 1.694, multe dintre ele fără legături evidente cu afacerile de HFC, ceea ce indică oportunism infracţional", a notat sursa citată, potrivit Agerpres.