O gură de aer pentru cei aflaţi în prag de faliment

O gură de aer pentru cei aflaţi în prag de faliment

Suma minimă pentru care un creditor poate solicita insolvenţa unei firme va fi majorată, iar numărul zilelor de restanţă va fi extins de la 30 la 90.

După ce în ultimul an sumele datorate băncilor de către firmele intrate în insolvenţă s-au triplat, depăşind un miliard de lei la sfârşitul lunii mai, bancherii propun modificarea Legii insolvenţei, anunţă revista "Capital". Mai exact, aceştia vor ca suma minimă pentru care un creditor poate cere insolvenţa debitorului să fie majorată de la 30.000 de lei la 45.000 de lei.

Totodată, numărul zilelor de restanţă urmează să fie extins de la 30 la 90 de zile. Anunţul a fost făcut săptămâna trecută, de preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea.

Fără bani în conturi

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, datoriile către bănci ale firmelor intrate în insolvenţă au crescut în 12 luni de la 357 milioane de lei la 1.195 milioane de lei, la finele lunii mai 2010. Restanţele sunt ceva mai mici, de 800 milioane de lei. Aceasta este situaţia înregistrată în cazul rambursării creditelor de peste 20.000 de lei, restanţele la plata împrumuturilor mai mici nefiind raportate.

În ceea ce priveşte numărul firmelor cu credite mari care au intrat în insolvenţă, acesta a crescut cu 40%, până la 731 de societăţi. Cifrele arată astfel că, în ultima perioadă, au intrat în insolvenţă firmele care s-au împrumutat semnificativ de la instituţiile finanţatoare.

Bancherii au susţinut în mai multe rânduri că firmele intră în insolvenţă pentru a se eschiva de la plata împrumuturilor. Totuşi, unele firme s-au confruntat cu mari dificultăţi.

Problemele din economie sunt indicate şi de creşterea numărului de instrumente de plată (bilete la ordin, cecuri, cambii) a căror plată a fost refuzată de bănci.

212 firme care au credite mari au intrat în insolvenţă în primele cinci luni ale acestui an, reiese din datele centralizate de BNR