O fraudă cât Casa Națională de Asigurări de Sănătate
- Căt ălin Antohe
- 22 noiembrie 2014, 19:53
Scandalul EADS, care este așteptat să erupă zilele următoare și să târască, în vâltoarea acuzelor de corupție, foști și actuali demnitari ai statului român, nu este nici pe departe ultimul caz de criminalitate economico-financiară al cărui prejudiciu „bate” suta de milioane de euro.
Pe masa procurorilor anti-fraudă, imediat sub dosarele unde se strâng dovezile furtului de bani publici din afacerea securizării frontierelor, se află un altul, la fel de spectaculos. Vorbim de cazul jafului produs la Casa Națională de Asigurări deSănătate prin SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat).
SIUI, care era menit să pună în bună ordine sistemul de sănătate publică și să oprească furtul din contribuțiile românilor, trebuia să fie implementat în cel mult doi ani și să nu coste mai mult de 30 de milioane de euro. Pe noi, românii, ne-a costat peste 150 de milioane de euro și nu funcționează cum trebuie nici în ziua de azi, la 12 ani de la semnarea contractului.
Un simplu exercițiu de memorie este suficient ca să înțelegem dimensiunea jafului. Contractul s-a semnat în 2002 și prevedea plata a 70 de milioane de euro. Tot atunci au fost livrate echipamente hardware și licențe software care nu au fost folosite, fiind ulterior considerate depășite moral. Toate au fost înlocuite, prin ate adiționale „pentru a face un sistem funcțional”, iar paguba a crescut pe măsură.
Schema de fraudare s-a tot repetat, iar actele adiționale semnate de miniștri și funcționari guvernamentali s-au strâns, atât la contract cât și la dosarele procurorilor, iar nota de plată a ajuns, până astăzi, la circa 150 de milioane de euro.
SIUI funcționează, cam de 4-5 ani, cu poticneli și sincope, dar „tremură” din toate încheieturile. La fel de tare tremură și foștii demnitari care au umflat, prin fraudă, buzunarele celor care au construit SIUI, dar și unii dintre foștii președinți sau „vice” ai Casei Naționale. Unii nici nu mai pot dormi ca lumea după șase dimineața, ora de la care procurorii au voie să le bată la ușă pentru a le prezenta mandatul de percheziție