O fosilă străveche desprinsă din poveștile horror, găsită pe fundul mării. Cthulhu are 45 de tentacule

O fosilă străveche desprinsă din poveștile horror, găsită pe fundul mării. Cthulhu are 45 de tentacule

O fosilă străveche, care pare desprinsă din poveștile horror, a fost găsită pe fundul mării. Are 45 de tentacule din care prăzii, odată prinse, îi era imposibil să mai scape. Dar și restul e ciudat la acets animal vechi de 430 de milioane de ani.

Fosila, care seamănă cu Cthulhu, entitatea fictivă din opera horror a lui Howard Philip Lovecraft, datează de acum 430 de milioane de ani, din Silurian, scrie Descoperă.ro. Aceasta este înrudită însă cu castravetele de mare şi, în ciuda complexitpății organismului și a aparenței, are doar 3 centimetri. Corpul animalului era dur şi avea 45 de tentacule pe care le folosea probabil pentru a captura hrana şi a se deplasa pe fundul mării.

Paleontologii care au descoperit fosila i-au dat numele Sollasina cthulhu, în onoarea zeului inventat de Lovecraft, mai arată sursa citată. Descoperirea a fost prezentată în Science Alert.

„În această lucrare, descriem o nouă echinodermă - grupul care include echinoide, castraveţii de mare şi stelele de mare - care are păstrat şi ţesutul moale”, a precizat paleontologul Derek Briggs de la Yale University. „Această specie aparţine unui grup dispărut, clasa Ophiocistioidea. Cu ajutorul tomografiei de rezoluţie fizică-optică mare, descriem specia în 3D, scoţând la iveală elemente interne ale sistemului vascular care erau până acum necunoscute în acest grup şi, într-adevăr, în aproape toate fosilele de echinoderme”, a adăugat acesta.

Pentru a reconstitui fosila, echipa de specialiști a trebuit să o distrugă. Sollasina cthulhu a fost secționată strat cu strat, realizându-se fotografii detaliate în fiecare etapă, iar ulterior s-a putut reconstitui, tridimensional, totul. Doar așa specialiștii au putut studia modul de funcționare al bizarului animal.

Reconstituirea 3D a animalului. (Elissa Martin/Yale Peabody Museum of Natural History)

Oamenii de știință au descoperit astfel că animalul avea un organism foarte ciudat. În interiorul fosilei s-a descoperit un canal circular. La echinoderme, acesta este un tub circular central pentru sistemul vascular care circulă apa prin corp. Sistemul permite animalelor să se mişte cu ajutorul forței hidraulice, fără să apeleze foarte mult la sistemul muscular. Însă, un astfel de canal nu a fost văzut vreodată în această clasă de organisme, ceea ce a făcut ca paleontologii să-l plaseze mai aproape de castraveţii de mare decât de echinoide. Pe de altă parte,castraveţii de mare nu au exoschelet, ceea ce sugerează că speciile din clasa Ophiocistioidea s-au separat de linia care a produs castraveţii de mare actuali, mai notează Descoperă.ro, citând studiul publicat în Proceedings of the Royal Society B.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News