Câteva companii din România au reacționat dur în fața votului Austriei care nu ne-a permis intrarea în Spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2023. Oamenii de afaceri au încetat colaborarea cu firmele care au acționariat vienez. Mai mult, proprietarii unor societăţi comerciale mari au anunțat că și-au închis conturile pe care le aveau la cele două bănci cu capital austriac și că nu vor mai cumpăra carburant de la compania în care o firmă din Austria este acționar majoritar. S-au alăturat protestului și unii policieni dar și oameni obișnuiți care au renunțat la călătoriile rezervate în Austria, mai ales la ski.
O firmă din Neamţ a anunțat că renunţă la pietrele Swarovski austriece pe care le folosea în producţie, după ce accesul României la spaţiul Shengen a fost blocat de guvernul de la Viena, care a invocat motive nereale, informează Adevărul.
Zilele trecute, firma a anunţat că încetează colaborarea cu toţi furnizori de produse şi materiale ce provin de la firme austriece. Conducerea a precizat că nu face şi nu a făcut politică, decizia ţinând strict de bun simţ.
„Înainte de a fi loiali business-ului, suntem loiali ţării în care ne-am născut şi în care am crescut: România. Acestea fiind spuse dorim să anunţăm public următoarele: Din 2007 am achiziţionat peste 11.000 de butoni şi mânere cu pietre semi-preţioase, ceea ce înseamnă 275.000 euro fără TVA. Bani munciţi în România, care au fost buni în buzunarele austriecilor“ a anunțat societatea comercială care produce mobilier de lux în stil clasic şi baroc.
În mesajul publicat pe pagina de Facebook de Conceta se mai arată că, începând cu 12 decembrie, firma renunță să mai producă mobilier cu feronerie Swarovski din Austria, ci doar din Italia, Romania sau Polonia. „Ne vom asigura ca nici măcar un cui, un miligram de vopsea sau alte materii prime nu au ca ţară de provenienţă Austria sau fabricate de vreo firmă cu acţionariatul majoritar la Viena“.
Reacția Petrom și BCR în urma votului Austriei
OMV Petrom are în România peste 150 de stații de distribuție a carburanților. La solicitarea Știrilor PROTV compania a transmis că nu comentează deciziile clienților.
BCR și-a manifestat regretul, dar într-o manieră care lasă să se înțeleagă că, în mod clar, Austria a avut motive întemeiate să ia această decizie.
„Regretăm rezultatul votului de astăzi în Consiliu. Un drept de veto este cea mai puternică poziție pe care o poate adopta un stat membru al UE la vot. Presupunem că guvernul austriac a cântărit acest pas cu mare atenție și respectăm faptul că trebuie să ia în considerare și preocupările de securitate”, a transmis BCR pe Facebook.