O tânără internată la un centru de copii ar putea să rămână oarbă pentru toată viaţa, după ce o colegă mai mică a atacat-o în camera ei.
Maria, o tânără de 18 ani care se afla în îngrijirea Centrului de Copii de la Jucu, Cluj, a ajuns în stare gravă la spital, după ce o fetiţă de 12 ani a intrat în camera ei şi i-a scos ochii. Totul s-a petrecut în noaptea de 8 spre 9 iunie, însă autorităţile au ascuns incidentul. Rănile suferite de Maria sunt atât de grave încât iau îngrozit şi pe medici. Surse din cadrul Clinicii de Oftalmologie, unde tânăra a fost operată, spun că, în momentul în care aceasta a ajuns la spital, ochii îi erau scoşi din orbite. „Fata a fost operată, dar încă nu se poate spune dacă va mai vedea vreodată. Este prea devreme”, afirmă un medic din cadrul spitalului. Se caută vinovaţii
În fişa de supraveghere a fetiţei care i-a scos ochii Mariei se arată că aceasta are „grave probleme de autoagresivitate sau agresivitate împotriva celorlalţi copii, cu predilecţie spre zona ochilor”.
Însă fetiţei îi fuseseră administrate medicamentele prescrise, astfel că este inexplicabil de ce a recurs la acest gest. La centrul de la Jucu sunt internaţi 50 de copii cu grave handicapuri mintale, care au fost abandonaţi de părinţi.
În noaptea când s-a petrecut tragedia, trei infirmiere ar fi trebuit să aibă grijă de 28 de copii. Ele au venit cu diverse explicaţii: una a spus că a dus rufele copiilor la spălat, o alta că făcea curăţenie în club, iar a treia că supraveghea un copil care nu voia să adoarmă.
„La Jucu avem 40 de angajaţi la 50 de copii, aşa că teoria cu lipsa personalului nu ţine. Am demarat o anchetă internă să stabilim ce anume s-a petrecut. Oricum, incidentul a fost descoperit imediat de către infirmiera care era cu rufele. Când s-a întors, a văzut că fetiţa de 12 ani nu e în patul ei şi a plecat să o caute”, a explicat Monica Filip, directorul adjunct al Direcţiei pentru Protecţia Copilului.
ANALIZĂ
Problemele copiilor români, într-un raport ONU Situaţia problematică a copiilor din România a fost reflectată recent într-un raport adoptat de Comisia pentru Drepturile Copilului, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului. Astfel, Comisia a tras câteva semnale de alarmă în ceea ce priveşte lipsa departamentelor psihiatrice pentru copiii cu dizabilităţi mintale, aceştia fiind plasaţi în instituţii de adulţi, unde nu sunt supravegheaţi. De asemenea, anumite grupuri de copii, în special romi, copii cu HIV/SIDA, cu dizabilităţi, victime ale violenţelor, părăsiţi de părinţi sau care beneficiază de măsuri de protecţie socială, continuă să fie discriminaţi şi marginalizaţi.