O femeie din Bucureşti a devenit bărbat. Cine plătește operația | IMAGINI DIN TIMPUL OPERAŢIEI

O femeie din Bucureşti a devenit bărbat. Cine plătește operația | IMAGINI DIN TIMPUL OPERAŢIEI

În urma unei intervenţii chirurgicale, care a avut loc aseară, o femeie în vârstă de 35 de ani a devenit bărbat. Alte cinci operații similare făcute la Spitalul de Urgență „Floreasca” din București au fost acoperite prin sistemul public de asigurări. Oficialii din asigurări se bâlbâie însă când sunt întrebați dacă o astfel de operație e plătită din banii asiguraților.

Femeia în vârstă de 35 de ani a fost operată de o echipă medicală condusă de dr. Cristian Niţescu, de la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri. Medicul este cel care s-a ocupat de minerii arși în urma unui accident la mina Petrila. În acest caz, cinci mineri au supraviețuit miraculos. „Pacientei i s-a înlăturat uretra feminină, iar în locul labiilor mari i-a fost făcut un implant testicular. Operaţia a fost finalizată cu succes, însă peste 3-4 săptămâni pacientul va fi evaluat din punct de vedere urologic pentru a se vedea dacă zona operată s-a vindecat şi i se va putea scoate sonda introdusă, astfel încât să poată urina singur”, a explicat medicul Cristian Nițescu.

Pacientul nu îşi va relua activitatea sexuală prea curând. "Are nevoie de o armare de neopenis, care se face prin os, coastă sau proteze peniene, asta după ce îşi va recăpăta sensibilitatea, peste circa un an", a mai spus medicul. Întrebat despre motivul pentru care a făcut această operație, medicul a explicat că "pacienta în cauză s-a născut femeie, dar are creier de bărbat. Transexualitatea a fost considerată o boală determinată de tulburări psihice. Acum, este considerată tot o boală, dar nu psihică, iar singurul tratament este chirurgia".

Medicii spun că este mult mai uşor pentru un bărbat să devină femeie, decât pentru o femeie să devină bărbat, întrucât, în acest ultim caz, procedura chirurgicală este mult mai complexă şi implică microchirurgia constructivă. "Aceasta este o primă intervenție pe care a suferit-o. După ce se va vindeca, va urma o a doua operație, în care i se vor scoate sânii", mai spun specialiștii. Nu scrie nicăieri că se decontează operația de schimbare de sex Este încă neclar cine va plăti pentru o astfel de operație. În timp ce la Casa de Asigurări a Municipiului București se știe clar că o astfel de intervenție nu poate fi plătită din banii sistemului public, la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) explicațiile sunt diferite. "În pachetul de servicii medicale decontate prin sistemul public de asigurări, nu apare că se achită costul operaţiei de schimbare de sex, nu se raportează ca atare. Decontăm un cumul de servicii. Transsexualitatea este asimilată ca o boală de medici", explică oficiali ai CNAS. Operaţia care a avut loc aseară, la Bucureşti, nu este o premieră pentru România. Prima operaţie de acest fel a fost realizată la noi în ţară în anii '90, de chirurgul plastician Ioan Lascăr. Chirurgul a operat cinci transsexuali, dintre care, trei bărbaţi care au ales să devină femei. Pe lista de aşteptare a medicului, mai sunt cel puţin 20 de persoane care își doresc o operaţie de schimbare de sex.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până să ajungă pe masa de operaţie, un pacient transsexual trebuie să obţină aprobări din partea unor comisii medicale şi să suporte un tratament hormonal de pregătire. După ce trece pasul operaţiei, tratamentul hormonal va trebui asigurat întreaga viaţă.

Evenimentul medical are loc cu numai câteva zile înainte de Marşul Diversităţii, paradă stradală a comunităţii gay din România, pe 4 iunie.

Transsexuali celebri

Se estimează că 1 bărbat din 100.000 doreşte să devină femeie şi o femeie din 400.000 ar vrea să devină bărbat.

O celebritate internaţională, cântăreaţa Sharon Cohen (Dana International, după numele de scenă) s-a născut bărbat. În 1998, Dana International a reprezentat Israelul la concursul Eurovision şi a câştigat competiţia cu melodia "Diva". După o carieră în showbiz de aproape 20 de ani, Dana a povestit că operaţia de schimbare de sex a reprezentat o piedică majoră la început. Melodiile ei au fost interzise la radio şi la TV, din cauza faptului că ar fi oferit un mesaj nepotrivit tinerilor.

Dana International a povestit că s-a simţit diferită încă din copilărie. La vârsta de 18 ani era deja cunoscută în cluburile de gay, unde, încă bărbat, se costuma în femeie şi cânta pe scenă. Abia în 1993 a făcut operaţia de schimbare de sex, în străinătate, şi a luat numele legal de Sharon Cohen. În acelaşi an a lansat albumul dance de debut, "Dana International in Israel", cu un succes fulminant în Grecia, Iordania şi Egipt. <iframe width="620" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/NP2wrv7SKI4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Operaţie de schimbare de sex, la vârsta de 10 ani În urmă cu câteva zile, presa din Australia relata despre Jamie, un băiat în vârstă de 10 ani care a primit acordul unei comisii de specialişti pentru a face o operaţie de schimbare de sex. Băiatul a devenit, astfel, cel mai tânăr pacient australian care a primit acordul pentru o astfel de intervenţie.

Încă de acum doi ani, băiatul a început să se îmbrace cu haine de fată, iar familia a început să-l trateze ca atare. Fratele geamăn al lui Jamie a acceptat şi el ideea că, în curând, va avea o soră. Băiatul a început deja tratamentul hormonal specific. Băiatul merge la şcoală îmbrăcat precum o fată şi se descrie ca fiind o tânără frumoasă cu părul blond.

Storm, "bebeluşul fără sex"

În urmă cu patru luni, Storm a venit pe lume în Toronto (Canada), chiar de Anul Nou. Nu au existat dubii cu privire la sexul bebeluşului. Însă, acesta este păstrat secret. Doar părinţii, cei doi fraţi, o familie apropiată şi cele două moaşe care au asistat-o pe mamă la naştere cunosc sexul lui Storm.

Imediat după venirea pe lume a lui Storm, părinţii au dat un e-mail prietenilor şi familiei, în care scriau: "Pentru moment, am hotărât să nu dezvăluim sexul copilului. Este un tribut adus libertăţii şi dreptului de a alege, o adaptare la ceea ce se ar putea deveni lumea în timpul vieţii lui Storm".

Părinţii bebeluşului doresc, prin decizia lor, să lase copilul să aleagă, atunci când va creşte, dacă să fie bărbat sau femeie, scria, în urmă cu câteva zile, publicaţia dailymail.co.uk.

Tatăl lui Storm este profesor la o şcoală în care sunt promovate principiile dreptăţii sociale, iar mama copilului este casnică. Cuplul fost etichet drept familia cea mai "politically correct" din lume. În paralel, valul de critici contestă decizia luată de cei doi canadieni cu privire la bebeluşul lor, Storm.

<iframe width="620" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/IQruQkhlcg4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>